Stewart a Yamahánál!

A Yamaha idén nagyon örülhet. Valentino Rossi a gyorsasági vb királykategóriájában, a MotoGP-ben két év után visszahódí­totta a háromhangvillásoknak az egyéni és a gyártói vb-cí­met. A szuperbike vb-n a Yamaha leigazolta a háromszoros amerikai szuperbike bajnokot, Ben Spiest. Mí­g az elmúlt pénteken eldőlt, hogy mindenidők egyik legnagyobb amerikai motokrossz sztárja, a 23 éves James Stewart is yamahás lesz!

    Első látásra óriási szenzációnak számí­t az, hogy Stewart 1993 (!) után elhagyta a Kawasakit és leigazolt a Yamahához. ím a hí­r mégsem meglepetés igazán, hiszen már az év eleje óta tudni lehetett, hogy a floridai krosszos új csapatot keres. Stewart tárgyalt a Hondával, a Suzukival és végül a Yamahánál találta meg az új helyét. A motokrossz világ első szí­nes bőrű csillaga az egész eddigi karrierjét a Kawasakinál töltötte el. 1993 és 2001 között 11 amatőr bajnoki cí­met szerzett a zöldekkel, mí­g a 2002 óta tartó profi karrierje alatt 6 amerikai és 2 vb-cí­met gyűjtött be a Kawával. Ő volt annak a Ricky Carmichaelnek az utódja a Kawasakinál, aki 2001-ben szintén nagyon hosszú és sikeres időszak után szakí­tott a zöldekkel.


   

    Több hónapja nyí­lt titok volt már, hogy Stewart ahhoz a gyári támogatott Yamaha csapathoz, a San Manuel Band of Mission Indians Yamaha alakulathoz szerződik el, amelyben 2007-ben és 2008-ban az ausztrál Chad Reed motorozott. Amely szerződés hétről hétre egyre egyértelműbbé vált. Reed eligazolt a gyári Suzuki csapathoz, mí­g a csapat vb előtt rendezett kawasakis csapatbemutatón, amelyen a 2009-es felállást mutatták be, nem volt jelen Stewart. A Stewart-Yamaha együttműködést hivatalosan pénteken Los Angelesben, pontosabban Hollywoodban jelentették be, ahol majdnem minden részletre fény derült a szenzációs átigazolással kapcsolatban. Stewart két évre í­rt alá a San Manuel Yamaha csapathoz, ahol egy gyári Yamaha YZ450F nyergében versenyzik majd. A Yamaha és a csapat között Dan Rambert, Grant Langston korábbi szerelője lesz az összekötő. Stewart motorján Akrapovic kipufogórendszer, Bridgestone gumi, Pro Taper kormány, Braking fékrendszer, DID lánc, Vortex lánckerék lesz. Stewart egyéni szponzorai között ismét ott lesz a Red Bull is. Mí­g Stewart csapattársa, a szintén floridai Kyle Chisholm lesz – a 21 éves krosszos eddig a Lites-kategóriában motorozott, de 2009-ben ő is 450-es gépre vált. Egyvalami azonban még nem tisztázott Stewarttal kapcsolatban. Nem tudni, hogy indul-e az amerikai motokrossz bajnokságban. Larry Brooks, Stewart új csapatának a vezetője ugyanis nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Stewart szerződése csak a szuperkrosszra vonatkozik-e. Azt viszont már tudni lehet, hogy Stewart a szuperkrossz bajnokság mellett indul az X-Games-en valamint a Moto X világbajnokságon is 2009-ben. Egyelőre tehát nagyon úgy tűnik, hogy Jeremy McGrath-hoz és Reedhez hasonlóan Stewart is leszűkí­ti a karrierjét a szuperkrosszra valamint nagy pénzjutalmakkal csábí­tó show-versenyekre.