Spirit of Speed

A művészet nem ismeri a korlátokat. De hogy kerül a motorozás egy galériába?

Két képzőművész összefogott és elhatározta, hogy a technika világát egy magasabb esztétikai szintre emelve a kiállí­tó terem falain, műalkotásokként mutatja be, szobrok és festmények formájában.

A két művész Gulyás Gyula (balra) és Mike Tamás (jobbra) szobraival és képeivel megkí­sérli bevinni a sebesség szellemét a galériába

Gulyás Gyula, a fiatal szobrászművész a motorozás elkötelezettje, hosszú túrákkal a háta mögött. Művészcsaládból származik, apja neves szobrászművész volt, mellette kezdett maga is szobrokat készí­teni rögtön autós és motoros témában, mivel szintén családi vonalon hamar megfertőződött az autók a technika szeretetével is. Végül a Képzőművészeti Főiskolát faszobrász-restaurátor szakon végezte el. Azóta – a restaurálás mellett – motorozás, sebesség, klasszikus versenyautók témában készí­t bronzból és fából szobrokat, amelyeke már több hazai és külföldi kiállí­táson szerepeltek sikeresen.

Spirit of Speed kiállí­tás

Gyula ötlete volt a közös kiállí­tás régi ismerősével, Mike Tamással, akit már kiskora óta foglalkoztatott a rajzolás és a motorozás. Művészeti iskoláit Pécsett és Budapesten végezte, utána grafikai munkákkal és fotózással kezdett foglakozni, fotói és grafikus illusztrációi évek óta gazdagí­tják a Motorrevü tartalmát. Specializálódott az airbrush technikára, amivel szinte mindenféle anyagra festett már. Egy évtizede fest-fúj szórópisztollyal fotórealista képeket vászonra. Már több önálló kiállí­tása volt a képeiből, sikerét számos eladott kép bizonyí­tja. A közös kiállí­tásra Tamás hat új, nagyméretű képpel készül motorozás, motor alkatrészek, sebesség témában.

Spirit of Speed - Mike Tamás festmény

Az ötletet a belvárosi G13 Galéria karolta fel, a high-tech belső tér kiváló helyszí­ne lesz a két művész közös tárlatának. Az alkotások mellett egy, Gulyás Gyula által gyönyörűen restaurált veterán motor is ki lesz állí­tva, amely ebben a ní­vós galériában valóban műalkotásként fog hatni. A kiállí­tás megnyitója február 24-én 19 órakor lesz és a tárlat április harmadikáig tekinthető meg. A G13 Galéria cí­me: Budapest, Király u. 13. Minden motorozást, autózást és képzőművészetet kedvelő érdeklődőnek érdemes lesz ellátogatnia a kiállí­tásra.