Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Kazár és Kósa kettősgyőzelme Mindkét kategóriában kettős győzelem született a Short Track Quad Bajnokság nyitófutamán, a Nyirád Motorsport Centrumban.

Az idén több változást is bevezettek a versenyek lebonyolí­tásában, amelyeknek köszönhetően az eddigi legizgalmasabb hétvégét szurkolhatták végig a pályára kilátogató nézők.
Több változás is történt a Short Track Quad Bajnokságban az idén. A sorozatot tavaly még az Autókrossz Országos Bajnoksággal közösen rendezték meg, az idén azonban csak a Quadkrosszal közösködik a Short Track Quad mezőnye.
Ez lehetővé tette a rendezők számára, hogy a quadversenyzésre alkalmasabb pályákon rendezzék meg a versenyeket.
A naptárban eredetileg tí­z magyar helyszí­n szerepelt, í­gy már az év elején biztos volt, hogy quadosainknak ezútal nem kell cseh és szlovák pályákra látogatni. A szezonnyitó tököli futam azonban elmaradt, ezért a bajnokság kilenc helyszí­nre csökkent.
Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Egy kis viaskodás Negyedi Ferenc és Ludas Zoltán között

A futamok száma ennek ellenére nőtt a tavalyi tí­zhez képest. A korábbi három előfutam és egy döntő menetrendjét az idén úgy módosí­tották, hogy az időmérő után mindössze egy előfutamot és két döntőt rendeznek. Az első döntőben a versenyzők az előfutamon elért sorrendben állnak rajthoz, mí­g a második döntőben az első döntő beérkezési sorrendjét megfordí­tják, í­gy az első futam győztese az utolsó helyről indul.

A bajnokságban mind a két döntőt külön futamként értékelik, í­gy összesen 18 futamból áll majd a 2008-as szezon.
A mezőny a tavalyihoz képest gyarapodott, hiszen a két kategóriában összesen 21-en álltak rajthoz.
Az 1000 cm3 alatti, Prestige A kategóriában rekordszámú, tizennégy versenyző indult az első futamban, mí­g a 440 cm3 alatti, Prestige B kategóriában hét versenyzőből állt a mezőny.
A Prestige A kategóriában a bajnoki cí­mvédő, Tóth Demeter volt a leggyorsabb az időmérő edzésen. Az előfutamot is magabiztosan vezette, amikor motorja egy pillanatra leállt. így végül csak a negyedik helyet szerezte meg.

Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Tóth Demeter

Az előfutamot a tavalyi bajnokság második helyezettje, Kazár Miklós nyerte, aki az időmérőn csak az ötödik volt.

Az első döntőben Kazár jól kapta el a rajtot és elsőnek fordulva, a célig ki sem engedte kezéből a vezető pozí­ciót, és hét másodperc előnnyel nyert. Mögötte a másodiktól a negyedik helyig megegyezett a sorrend a rajtsorrenddel. Kunkli Tivadar lett a második, ifj. Ludas Zoltán a harmadik, mí­g Tóth Demeter negyediknek futott be.
Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Kazár Miklós az élen

Benes Zoltán lett az ötödik
, mí­g az előfutamban bukó és csak a 11. helyről rajtoló Béres Ferenc Zsolté lett a hatodik helyezés, megelőzve a még egy körön belül lévő Halter Zsoltot, Lévai Gergelyt és Vidák Zoltánt.
A második futamra megfordí­tották a sorrendet, í­gy a 14. Gyuris Vince indulhatott az élről, a győztes Kazár Miklós pedig az utolsó helyről vághatott neki a futamnak.
A rajt minden eddigi izgalmat felülmúlt. A kilencedik helyről induló Béres Ferenc Zsolt kapta el a legjobban a zöldjelzést és már az első kör felénél jókora előnnyel vezetett. Kazár az első körben a 13. helyről az ötödikre ugrott fel, és folyamatosan előzte meg ellenfeleit. A harmadik körben kifékezte legnagyobb ellenfelét, Tóth Demetert, majd nem sokkal ez után már a második helyen motorozott Béres mögött kétszáz méterre lemaradva.

Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Béres Ferenc (15) nagyon jól kapta el a rajtot a második futamon

Az utolsó előtti körben azonban Kazár utolérte Bérest, akit sikerült is megelőznie. A fiatal Béres azonban folyamatosan tapadt Kazárra, és amikor a tavalyi ezüstérmes hibázott az egyik kanyarban, azonnal bebújt mellé. Előznie azonban nem sikerült.
Kazár í­gy a második futamot is megnyerte. Béres lett a második, ami pályafutása legjobb eredménye volt. Kazár első és Béres második helyével a KTM kettősgyőzelmet aratott a Suzuki armada előtt.
Tóth Demeter hamar összeszedte magát és igazán látványos előzésekkel zárkózott fel a harmadik helyre. Lévai Gergely lett a negyedik, Benes Zoltán az ötödik, mí­g az első futamban második helyet szerzett Kunkli Tivadar a hatodik helyre futott be, megelőzve az egy körön belül lévő Régi Istvánt, Vidák Zoránt, Gyuris Vincét és Negyedi Ferencet.
A Prestige B kategóriában egész hétvége alatt Kósa Béla és Tóth Attila ví­vtak egymással. Az időmérőt és az élőfutamot is Kósa nyerte Tóth előtt. Az első döntőben azonban Tóth jobban rajtolt és az élre állt, ám a táv felénél Kósa utolérte őt és megelőzte, í­gy az első futamot Kósa nyerte, Tóth lett a második.

Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Kósa Béla

A tavalyi bronzérmes Farkas János jött be a harmadik helyre, megelőzve a Ladányi Károlyt. Az 1000 cm3 alatti kategória tavalyi bajnoki harmadik helyezettje, ifj. Ludas Zoltán apja, Ludas Zoltán pályafutása első quadversenyén ötödik lett. Mí­g a Fridel testvérek, Károly és Balázs végeztek a hatodik-hetedik helyen. Utóbbi motorhibával küzdött emiatt 8 kör hátránnyal ért célba.

A második futamon Ludas nem állt rajthoz, í­gy a mezőny hat főre csökkent. Két kör elteltével pedig Fridel Balázs is kiállt, tehát csak öten maradtak versenyben.
A rajt után nem sokkal megint csak Tóth Attila állt az élre, de az első futamhoz hasonlóan Kósa Béla megint csak utolérte őt és egy mesteri előzéssel átvette a vezetést, és a második futamot is megnyerte.

Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Tóth Attila

Kósa révén tehát a Prestige B kategória mind két futamán Yamaha győzelem született.

Tóth Attila a második futamban is második lett, mint ahogyan Farkas János is az első futamhoz hasonlóan a harmadik helyen végzett. Ladányi Károly lett a negyedik, Fridel Károly az ötödik, mí­g a verseny elején kieső Fridel Balázst a hatodiknak értékelték.

Short Track Quad Bajnokság 1-2. futam, Nyirád

Farkas János
A Short Track Quad Bajnokságban most több mint egy hónap szünet következik, hiszen a 3-4. futamnak otthont adó keceli versenyt május 11-én rendezik.
SHORT TRACK QUAD BAJNOKSíG 1-2. FUTAM, NYIRíD VÉGEREDMÉNYE
STQ Prestige A (1000 cm3-ig) 1. futam
1. Kazár Miklós KTM 9:47,678
2. Kunkli Tivadar Suzuki +7,526
3. ifj. Ludas Zoltán Suzuki +9,456
4. Tóth Demeter Suzuki +13,780
5. Benes Zoltán Suzuki +17,592
6. Béres Ferenc Zsolt KTM +19,136
7. Halter Zsolt Yamaha +26,650
8. Lévai Gergely Suzuki +37,554
9. Vidák Zorán Suzuki +49,408
10. Laczkó Gellért Suzuki +1 kör
11. Régi István Suzuki +1 kör
12. Gerlach Gábor Suzuki +1 kör
13. Negyedi Ferenc Suzuki +3 kör
14. Gyuris Vince Yamaha +8 kör
STQ Prestige A (1000 cm3-ig) 2. futam

1. Kazár Miklós KTM 9:47,701
2. Béres Ferenc Zsolt KTM +0,353
3. Tóth Demeter Suzuki +1,168
4. Lévai Gergely Suzuki +12,856
5. Benes Zoltán Suzuki +13,133
6. Kunkli Tivadar Suzuki +13,730
7. Régi István Suzuki +35,963
8. Vidák Zorán Suzuki +38,301
9. Gyuris Vince Yamaha +41,803
10. Negyedi Ferenc Suzuki +42,517
11. Halter Zsolt Yamaha +1 kör
12. ifj. Ludas Zoltán Suzuki +7 kör
13. Laczkó Gellért Suzuki +11 kör
STQ2 Prestige B (440 cm3-ig) 1. futam
1. Kósa Béla Yamaha 9:56:084
2. Tóth Attila Suzuki +5,828
3. Farkas János Suzuki +30,821
4. Ladányi Károly Suzuki +41,857
5. Ludas Zoltán Suzuki +43,040
6. Fridel Károly Yamaha +43,882
7. Fridel Balázs Yamaha +8 kör
STQ2 Prestige B (440 cm3-ig) 2. futam
1. Kósa Béla Yamaha 9:55,696
2. Tóth Attila Suzuki +1,878
3. Farkas János Suzuki +26,909
4. Ladányi Károly Suzuki +28,332
5. Fridel Károly Yamaha +28,927
6. Fridel Balázs Yamaha +11 kör
SHORT TRACK QUAD BAJNOKSíG 2008-AS VERSENYNAPTíRA
március 30. Nyirád
május 11. Kecel
június 8. Tiszapalkonya
június 22. Bócsa
július 13. Dunaföldvár
augusztus 10. Kecel
augusztus 16. Gyula
szeptember 7. Nyí­rtura
szeptember 21. Tiszapalkonya