Schumacher tesztelés közben bukott

A Formula-1 legnagyobb alakja, a német Michael Schumacher elszenvedte az eddigi legsúlyosabb motorbalesetét. A hétszeres F-1-es világbajnok az elmúlt szerdán a spanyolországi Cartagenában tesztelt, amikor nagysebességnél bukott. Elvesztette az eszméletét, amiért a motoros Schumi első í­zben került kórházba. Szerencsére nem sérült meg komolyabban, hiszen szerda este saját felelősségére már ki is engedték a kórházból.

260

Schumacher balesetének a következményei lehettek volna sokkal komolyabbak is! Schumi idén is indul a német szuperbike bajnokságban, az IDM-ben, és Cartagenában egy előkészületi teszten vett részt a csapatával, a hondás Holzhauer Teammel. A német klasszis több napja körözött már a dél-spanyolországi pályán, amikor is szerdán délután 14 óra 50 perckor durván bukott. A célegyenes végén elrontotta a féktávot – hozzá kell tenni, hogy az aszfalt a féktávon tele van gödrökkel – és nagyon csúnyán elesett. Schumi körülbelül 260-as tempónál vesztette el az uralmát a CBR1000RR-je felett – még nem az ABS-sel felszerelt verziót próbálta. Beverte a fejét, ráadásul nagy sebességgel bele is csapódott a gumifalba is. Cartagena nem vb-pálya, amiért a biztonsági feltételek sem vb-szí­nvonalúak, hiszen a gumifal túlságosan is közel van a pályához. Azaz Schumi nem tudta kicsúszni a bukását.


A 40 éves Schumacher egyből elvesztette az eszméletét, amiért a motoros pályafutása alatt első í­zben sürgősen kórházba szállí­tották.

Hí­rzárlat

Schumival a rohammentő 15.40-kor érkezett meg a Murcia városában található Virgen de la Arrixaca kórházba. Ahonnan este 8-kor engedték haza. Schumi a magánrepülőgépével indult haza a svájci otthonába. Schumi állapotáról és sérüléseiről azonban a kórház nem adott, nem adhatott ki hivatalos közleményt. Schumacher ugyanis megtiltotta a kórháznak, hogy bármit is mondjanak róla! Schumacher a saját hivatalos honlapján, a www.michael-schumacher.de oldalon viszont í­rt a balesetéről. Igaz csak nagyon szűkszavúan. „Egy szuperbike teszten balesetet szenvedtem Cartagenában, és a biztonság kedvéért kórházba mentem. A vizsgálatok megállapí­tották, hogy semmi különösebb bajom nincsen. Nyugodtan kijelenthetem, hogy jól vagyok!”

Reméljük, hogy í­gy van, azonban a kórházból és a pálya személyzetétől kiszivárgott nem hivatalos infok azt állí­tják, hogy Schumacher megsérült. Az tény, hogy Schumi több percen át nem volt öntudatánál, azaz lehet alapja az agyrázkódásnak. Schumi nyakmereví­tővel távozott a kórházból, azaz a nyaksérülése biztosra vehető. Mí­g számos kórházi hí­rforrás azt állí­tja, hogy Schumachernek emellett elrepedt két bordája is, és a mellkasa, valamint a jobb csuklója is megsérült.

Előzmények

Schumacher tavaly óta szinte főállású motoros lett. A MotoGP-ben többször tesztelte már a Ducatit. A franciaországi, olaszországi, spanyolországi, csehországi és a pannoniaringi amatőr versenyek mellett Schumi a német szuperbike bajnokság állandó tagjává is vált. Indult az endurance vb-n is az Oscherslebeni 8 í“ráson. Mí­g a szuperbike vb-n tesztelte a Hondát, a Ducatit és a Yamahát is, amely tesztek után a Honda szerződési ajánlatot is tett neki az idei vb-szezonra. Schumi azonban nem csak versenyzett, hanem bukott is. Azonban a korábbi balesetei után nem vesztette el az eszméletét és nem került kórházba.

Schumi első í­zben a franciaországi Bresse-ben érezhette meg az aszfaltot. Tavaly április első hétvégéjén kétszer is bukott a Roadster illetve a Promotion Kupában. Mindkét esetben Triumphfal. Előbb egy Daytona 675, majd egy Street Triple 675 nyergében. Egy héttel később, április 14-én a németországi Lausitzringen tesztelt a német szuperbike bajnokság előtt. Egy olajfonton esett el, de karcolás nélkül felállt. Aztán május 18-án és június 22-én az IDM 2., illetve 4. futamán is találkozott az aszfalttal. Előbb Oscherslebenben, majd a Sachsenringen dobta el a Hondáját. Augusztus 8-án megint Oscherslebenben esett el: az endurance vb edzésén törte össze a motorját. Schumachernek azonban az elmúlt szerdai balesetével ellentétben akkor nem lett baja.