Ruha, amiben 200 felett is lehet esni

Titán protektorok és a világ leggyorsabb légzsákrendszere védi viselőjét

A MotoGP megkérdőjelezhetetlenül egy igazi extrém sport. A motorok rendkí­vül erősek, a versenyzők képességei látszólag emberfelettiek, a sebesség pedig ennek megfelelően óriási. így ha netán balesetre kerül sor, akkor több mint valószí­nű, hogy az óriási lesz. Emlékezzünk csak vissza például Loris Baz sepangi elszállására, aki 290 km/h-nál bukott.

 

A védőfelszerelések ennek megfelelően ugyancsak a csúcskategóriát képviselek. Az itt kifejlesztett konstrukciók pedig fokozatosan átszivárognak a hétköznapi motorosok számára kí­nált termékekbe. Erre jó példa a Dainese egyik legújabb ruhája, a D-air Racing Misano.

 

A világ leggyorsabban felfújódó rendszere

 

Nevében a D-air természetesen a légzsákrendszerre utal, ami összesen hét szenzor jeleit elemezve ismeri fel a baleseti szituációt és fújja fel megát. Az olasz gyártó tesztekre hivatkozva állí­tja, hogy ez a konstrukció jelenleg a leggyorsabb a piacon. Ha minden igaz, akkor összesen 20 milliszekundum alatt bedurrantja a vállnál, nyaknál és kulcscsontnál található párnákat.

 

íme a ruha részletes bemutatója:

 

 

A fenti videóból az is kiderül, hogy maga a légzsákrendszer, csak egyike a Dainese legújabb fejlesztéseinek. A Racing Misano ruha emellett még magas minőségű bőrt (D-skin 2.0), és speciális, fém protektorokat is felvonultat. A könyököket és a térdeket titán, a vállakat pedig alumí­nium betétek óvják.