Rossinak fizetnie kell

Az immár nyolcszoros világbajnok Valentino Rossit nem hagyja békén az olasz adóhatóság. Miután idén februárban Rossi és az olasz Apeh megegyezett egymással – aminek értelmében 35 millió eurót kell befizetnie a Doktornak az elmúlt évek adótartozásai miatt – , az olasz hatóságok az elmúlt napokban egy újabb számlát nyújtottak be Rossinak, hiszen további 8 millió eurót követelnek rajta.

    Rossi adóbotránya tavaly augusztusban robbant ki. Az olasz Apeh három év nyomozás után bűnvádi eljárást tett a motoros ellen. Az olasz hatóságok több tí­zmillió eurós adócsalással vádolták meg Rossit, aki előbb tagadott, majd elismerte, hogy nem megfelelően adózott. Rossi 2000 és 2006 között több mint 58 millió eurót nem fizetett be az olasz államnak, amiért az olasz Apeh a büntetésekkel és a kamatokkal együtt 112 milló eurót követelt tőle. Magánszemélyként ez volt Olaszország eddigi legnagyobb adócsalási ügye! A Rossi és az olasz Apeh közötti tárgyalások több hónapig tartottak, mí­g végül idén februárban látványos körülmények között megállapodott a két fél. Aminek értelmében Rossinak „csak” 35 millió eurót kell befizetnie részletekben. Az olasz Apeh azonban ezt az összeget újra számolta. Az olasz Apeh szerint több hiba is becsúszott a szponzori és más különböző szerződések körüli számí­tásokba a 2005-ös és a 2006-os évet illetően. Előzetesen Rossinak erre a két évre vonatkozólag 15 millió eurót kellett volna fizetnie, ám az olasz Apeh ezt az összeget a korrigálások után felemelte 8 millió euróval. Azaz Rossinak immár 43 milliót kell befizetnie. Igaz részletekben.

    Rossival nem csak az olasz Apeh, hanem az olasz ügyészség is foglalkozik. Hiszen az olasz Apeh bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene, amiért az ügyészség is nyomoz a Doktorral kapcsolatban az elhallgatott valamint a részleges jövedelembevallás miatt. Rossit először július 31.-ére hivatta be az ügyészség, de akkor még nem ment el a kihallgatásra. Nem sokára viszont már nem halaszthatja el a kihallgatását Rossi. Rossi egyébként kulcsfontosságú eseménynek nevezte a februári megállapodását az olasz Apehhel, hiszen hatalmas megkönnyebbülés volt a számára, amely után sokkal jobban tudott koncentrálni a motorozásra. így is történt, hiszen 2005 után idén újra világbajnok lett. Rossinak tehát minél hamarabb az ügyészséggel is dűlőre kell jutnia ahhoz, hogy minden erejével a 2009-es szezonra készülhessen.