Rossi ismét bizonyí­tott

A nyolcszoros világbajnok Valentino Rossi az elmúlt két évtől eltérően nem nyerte meg a Monza Ralit, hiszen a 2. helyen végzett. Rossi azonban mégsem okozott csalódást, hiszen szokásához hí­ven megint bemutatott egy felzárkózást. A 6. helyről szerezte meg ugyanis a 2. helyet.

   


    A 30. Monza Ralin a hagyományoknak megfelelően sok neves autó- és motorversenyző indult. A motorosok közül pedig egyedül csak Valentino Rossi volt méltó ellenfele az autós sztároknak, akik között voltak ralisok, egykori Formula-1-es menők, túraautósok és hosszúávú versenyzők is. Rossi, aki a Monza Rali előtt a Forddal tesztelt Nagy-Britanniában, végig a győzelemért küzdött, ám meg kellett elégednie a második hellyel. Rossi – a Doktornak új frizurája volt, hiszen az amerikai tengerészgyalogosokhoz hasonlóan fel volt nyí­rva a haja, azaz bőrnyakú volt – a szakaszgyőzelmek számát illetően magasan a mezőny legjobbja volt. Rossi négy speciálon győzött: nyert a 2., a 4., a 7. és 8. etapon. Emellett kétszer második volt, mí­g két etapot, a harmadikat és az ötödiket elrontotta. Ez részben annak is betudható, hogy tavalytól eltérően a Ford Focus WRC-jéről hiányzott a három elektronikus differenciálmű. Rossi főleg a szűk és lassú kanyarokban rontott. A 3. szakaszon hibázott a legnagyobbat. Előbb megpördült, majd le is állt az autója. Rossi az etapon csak a 36. helyen végzett és 27.2 másodpercet kapott az elsőtől. Aztán az 5. szakaszon is hibázott, egy szűk fordí­tóban itt is leállt a Ford, amiért Rossi csak a 7. helyen zárt és közel 16 másodperccel maradt le az elsőtől. Rossi a 3. szakaszon az 1. helyről visszaesett a 6. helyre, de onnan mégis előre tudott jönni a 2. helyig. Rossi a háromnapos, 8 speciálból álló ralin – a speciálok hossza 147.4 kilométer volt – a végelszámolásnál 20.3 másodpercet kapott a győztes olasz Rinaldo Capellotól. Capelloról csak annyit kell tudni, hogy háromszor diadalmaskodott a világ leghí­resebb hosszúávú autóversenyén, a Le Mans-i 24 í“ráson! Capello csak egy etapon nyert, de sokkal kiegyensúlyozottabb volt, mint Rossi. Capello, aki Rossihoz hasonlóan Ford Focus WRC-t vezetett, egyébként hetedszerre járt Monzában és a 4. diadalát könyvelhette el. Rossi a Monza Rali után megrendezett Master Show-n – ez egy egyenes kieséses páros viadal – aztán visszavágott Capellonak az elődöntőben, de a döntőben a Doktor megint csak második lett a subarus olasz Piero Longhi ellenében.

    A többi motoros sztár viszont meg sem közelí­tette Rossi teljesí­tményét a Monza Ralin. A 250-es világbajnok, az olasz Marco Simoncelli egy Fiat Punto Abarth S2000-rel a 27. helyen zárt. Rossi csapattársa, a spanyol Jorge Lorenzo ugyanolyan autót vezetett, mint Simoncelli és a 38. helyen ért célba – Lorenzoval kapcsolatban azonban el kell mondani, hogy ez volt az első raliversenye. Alex De Angelis, ő Subaru Imprezával indult, a 41. helyen végzett. A szupermoto vb-menő Massimo Beltrami viszont már a 3. szakaszon kiesett a Peugeot 206 WRC-vel. Davide Briviot, a Yamaha MotoGP csapatának a vezetőjét a 28. helyen értékelték. Rossi elválaszthatatlan barátja és segí­tője, Alessio Salucci, azaz Uccio a 39. helyen érkezett be. Mí­g Rossi apja, Graziano Rossi a 90 fős mezőnyben a 78. helyre volt jó.