Reneszánszát éli a motokrossz

Világszí­nvonalon zajlott a kókai MX OB forduló, a perzselő hőség ellenére fesztiválhangulat alakult ki.

Az egész világ Brazí­liára figyelt az elmúlt hetekben, Magyarországon is nézettségi rekordokat döntöttek a közvetí­tések, de volt kétezer fanatikus szurkoló, akik július 13-án a motorsportot a foci elé rangsorolták.

Létezik szí­nvonalas motorsport bajnokság Magyarországon? – tehetik fel a kérdést, akik a labdajátékoknál nem látnak tovább az országban. A válasz egyértelmű: naná! Motokrosszban van világbajnoki futamgyőzelmünk, EB-dobogónk, junior sikereink és egy nagyszerű nemzeti bajnokságunk, aminek a negyedik fordulóját rendezték az elmúlt hétvégén, Kókán.
Az idei évben új korszak kezdődött a legnépszerűbb és az egyik legnépesebb hazai motoros szakágban. A gyáli idénynyitót megrohanták szurkolók, kétezer feletti nézőszámot regisztráltak az első versenyen. Az érdeklődés később sem lankadt a magyar bajnokság iránt: Nyársapát, Hódmezővásárhely, majd Kóka is felzárkózott Gyálhoz, és a nagy öregek már a régi szép időket emlegették, amikor családi program volt a versenyek látogatása.

 

 

 

A negyedik forduló házigazdája, a Kóka KSK mindent megtett, hogy egy emlékezetes nappal ajándékozza meg a lelkes érdeklődőket. A nyári hőségben nem csak a nézettség számí­tott rekordnak a Pest megyei község versenyének történetében, hanem a nevezőlétszám is magas volt: 136 motoros jelent meg a vasárnap reggeli gépátvételen, köztük az ország legsikeresebb élversenyzői.

Az összevont futamban indí­tott Élsport MX2 és Utánpótlás MX2 kategória küzdelme megadta a nap alaphangját. A magyar bajnokságba egy év belgiumi vendégszereplés után visszatérő Hugyecz Erik (MAMI Team Fehér) két parádés futamgyőzelemmel zsebelte be idei második összetett diadalát, a pontvadászatban vezető Firtosvári Gábor (OKR KTM Team) és az utolsó dobogós helyért Déczi Balázzsal (Team HTS KTM) nagyot meccselő Nagy Alex (OKR KTM Team) előtt.

A juniorok különértékelésében Varga Imre (Team HTS KTM) végzett az élen, akinek ez volt sorozatban a harmadik diadala az idénynyitón szerzett második helyezése mellett, ennek és legnagyobb ellenfelének, Rozgonyi íkos (Maurer Husqvarna Racing Team) nagy, de szerencsés kimenetelű bukásának köszönhetően magabiztosan vezeti már a kategória pontvadászatát. A dobogón két korábbi 85 köbcentis bajnok fogta közre Vargát, Balásy Csaba (MAMI Team Fehér) és Pergel Márk (MAMI Team Fehér) személyében.

 

 

 

 

í“riási érdeklődés övezte a legkisebbek összecsapását, mivel a gyermekversenyzők bajnoki kií­rása a felnőtt OB-tól eltérő helyszí­neket és időpontban kerülnek megrendezésre, az idei évben csak a kókai versenyen vendégszerepelhettek. A testmagasságuk ne tévesszen meg senkit, ők ugyanolyan elszántsággal húzzák a gázt, mint felnőtt példaképeik.

Az 50-es Maxi kategóriában Nikolics Boldizsárt ünnepelte a közönség, a Motomax MSK versenyzője Béres Szabolcsot (Gyulai MRT) és Hateier Botondot (ícsi Kinizsi SC) győzte le és ünnepelhetett a dobogó tetején. Az 50-es mini kategóriában Németh Bálint (1wd MSE) diadalmaskodott a hazai pályán motorozó ifj. Paitz Miklós (Kóka KSK) és Bazsó Dávid (1wd ME) előtt.

A 65 köbcentisek idei legjobbja, Kovács ídám Zsolt (HELL KTM Kecskemét) sajnos nem tudta vállalni a megmérettetést, mert a finnországi EB-finálén képviselte hazánkat, méghozzá nem is akárhogy, a 9. helyezést sikerült elcsí­pnie Európa elitjében. Az ő távollétében Jakob Kristóf (Husqvarna Maurer Racing Team) tanári motorozással nyert és átvette a vezetést a pontvadászatban. Csömöri Márk (DSF Extrém SE) és Liszka Roland (Motomax MSK) állhatott fel Kristóf mellé a dobogóra.

A szeniorok mezőnyében is bejött a papí­rforma mindhárom géposztályban. MX1-ben Kamrás Károly (Hell KTM Kecskemét) mutatta az utat Vörös Zoltánnak (KTM OKR Team) és Lánczi Sándornak (MAMI Team Fehér) a dobogóig, MX2-ben Técsi László (Hell KTM Kecskemét) tette ugyanezt Takács Attilával (Kőszárhegyi MC) és Varsányi Ottóval (MAMI Team Fehér), Super Seniorban pedig Polgár Gergely (Gulai MRT), Szekeres Sándor (1WD MSE) és Finster Zoltán (Nyársapáti MSE) végső sorrend alakult ki a két futam összesí­tése alapján.

Tömegsportban a nagy géposztályban Habarovszki Martin (Gyulai MRT), Kökény-Fodor Henrik (1WD MSE), Miklós ídám (Váci Naszály MSE), mí­g a kisebbeknél Jung László (MAMI Team Fehér), Szabó Endre (Hell KTM Kecskemét), Pázsitka Csaba (MAMI Team Fehér) vehették át a megérdemelt serlegeket. A napi licenszeseknél Bajzát Attila, Tamás Gábor, Lander Csaba állhatott fel a pódiumra.

 

 

 

A nap fénypontja azonban még hátra volt: az Élsport MX1-esek összecsapása. Magyarország két legeredményesebb versenyzője, Németh Kornél és Szvoboda Bence (mindketten Team HTS KTM) idén először csatáztak fej-fej mellett a győzelemért, ezt pedig szenvedélyes buzdí­tással értékelték a nézők. Németh, a tavalyi bajnok megnyerte az első futamot Szvoboda előtt, de a második felvonásra Szvoboda felszí­vta magát, és olyat tett, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa: megelőzte Németh-et. A magyar motocross Puskás Öcsije azonban egy határozott mozdulattal visszavette az első helyet ellenfelétől, összeakadtak, Szvoboda pedig földre került. Németh hatalmas sportszerűségről tanúbizonyságot téve pár körrel később visszaadta ifjú kihí­vójának a vezetést, hogy tiszta küzdelemben győzhesse le. A visszavágás sikerült, ám pár pillanattal később hibázott az eddig legyőzhetetlen bajnok, í­gy nem tudta már utolérni csapattársát egy súlyos bukás miatta piros zászlóval megszakí­tott futamban. Szvoboda először nyert az idei kií­rásban, véget vetve ezzel Németh nagy menetelésének: minden idők legeredményesebb magyar versenyzője a tavalyi bajnokság első futamától kezdődően mindegyik bajnoki fordulót megnyerte (2013-ban 6-ot, idén 3-at). Szvoboda Kóka-mákja újra működött, valamiért ezen a pályán nem tudják őt legyőzni az ellenfelek.

A II. osztály MX1 különértékelésben Vörös Zoltán nyert (KTM OKR Team) aki idén először indult ebben a géposztályban. A listavezető Szabó Zoltán (HELL KTM Kecskemét) azonos pontszámmal lett második, Szűcs Kulcsár János (Nyári Pál Motocross SE) lett a bronzérmes.

A bajnokság 4. fordulója a tikkasztó nyári kánikula ellenére szinte fesztivál hangulatban telt, a kilátogató nézők valószí­nűleg nem bánták, hogy lecsúsztak a foci vébé döntőjének kezdőrúgásáról.

Most egy hosszabb szünet következik a versenynaptárban, a következő fordulóra augusztus 31-én, a Budapesthez közeli Nyáregyházán kerül sor.