Rendőrségi civil elfogóautós projek

Több olyan esetről is hallani lehetett, ahol autósok és motorosok beszámolója szerint a rendőrök hétköznapi személyautóval nagy sebességgel szinte letolják a szabályosan közlekedőket az úról, majd pedig gyorshajtás miatt megbüntetik őket.

A hvg.hu forrásból az alábbi információk állnak rendelkezésre:

í“berling József elmondta, hogy a civil elfogó autókat korábban is használtak, most pedig néhány év szünet után újra szolgálatba helyezték őket. Erre azért került sor, mert az egyértelműen beazonosí­tható rendőrök a tapasztalatok szerint nem szorí­tották vissza a balesetek számát.

Az ezredes megerősí­tette, hogy van olyan műszerük, mely haladó civil autóból képes mérni a forgalomban közlekedő többi jármű sebességét. És ennek használatához, a sebesség-túllépés megállapí­tásához és rögzí­téséhez nem kell olyan gyorsan menni, mint az előtte haladó gyorshajtónak.

í“berling cáfolta, hogy a kollégái nagy sebességű letolással próbálnák gyorshajtásra ösztönözni az autósokat. Elhangzott továbbá, hogy a rendőrök nincsenek érdekeltté téve a büntetésekben, sőt egyszerűbb a dolguk, ha nem kell senkit megbüntetniük, mert akkor nincs annyi teendőjük.

A3-as és A4-es Audi, Opel Astra, Skoda, Mercedes – az ezredes szerint többek közt ilyen tí­pusú civil elfogó autókat alkalmaznak jelenleg, ráadásul többféle szí­nben. És ha nagyon megszokottá, ismertté válnak az autók, akkor lecserélik őket.

Végül az is elhangzott, hogy az elfogott autósok akár bankkártyával is kifizethetik a bí­rságot, ugyanis a civil rendőrautókban az ehhez szükséges terminál is megtalálható.


Érdemes fokozottan figyelni, valamint a sebesség határokat és a KRESZT betartani!