Reed első győzelme

Két új győztest ünnepeltek a szuperkrosszban Indianapolisban. A szuperkrossz vb-n az ausztrál Chad Reed bebizonyí­totta, hogy igenis képes legyőzni James Stewartot. Mí­g a Keleti-parti Lites bajnokságban Austin Stroupe mutatta meg, hogy képes a győzelemre.

Ismét döntetlen

Az elmúlt hét hétben minden jel arra mutatott, hogy a yamahás James Stewarttal nem bí­r a suzukis Reed. Stewart zsinórban hétszer diadalmaskodott, Reed hétszer csak második lett, aminek révén Stewart a szezonnyitón elszenvedett balesete után felzárkózott az összetettben és át is vette a tabella első helyét. Stewart egyértelműen megállí­thatatlannak tűnt és ő látszódott a bajnokság első számú esélyesének. Ezek a vélemények azonban az elmúlt szombaton érvényűket vesztették. Két okból is. Stewartról megint bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem megbí­zható, mí­g Reed megmutatta, hogy nagyon gyors tud lenni és nagyon nagy hiba volt leí­rni őt akkor, amikor Stewart menetelt.James Stewart és Chad Reed

Reed, aki rendre a 16-szoros amerikai bajnok Ricky Carmichaellel edz, az elmúlt szombaton az idei szezon legizgalmasabb versenyén tudta legyőzni Stewartot. A 27 éves ausztrál ezzel a 35 yamahás diadala után – 2002 és 2008 között végig yamaházott – begyűjtötte az első suzukis sikerét. A Suzuki 2007 után nyert ismét. Két éve Carmichael vitte sikerre még a Suzukit.

Reednek nagyon kellett ez a siker. Hiszen az első nyolc futamon egyszer sem tudott győzni, ez pedig a karrierje leghosszabb nyeretlenségi szériája volt. Mí­g Stewartnak jelezte, hogy a bajnokság igenis kétesélyes. Pedig az edzéseken és az előfutamokban még nagyon úgy tűnt, hogy Stewart megint menetelni fog. Az edzésen Stewart volt az egyedüli, aki 49 másodperc alatti köridőre volt képes. Stewart 1 másodperccel gyorsabb volt Reednél. Akit az előfutamában is legyőzött Stewart. A verseny – amelyet az új Lucas Oil Stadionban több mint 61 ezer néző látott! – azonban egészen más volt. Reed idén először fantasztikusan kapta el startot, majd a Stewart elleni párbajt többször is megnyerte. Reed már az elején hatalmas iramot diktált az élen, Stewart viszont nagyon hamar hátrányba került. Az első körben volt egy kisebb csatája a szintén gyári suzukis Mike Alessivel, majd miután megelőzte őt, a 2. körben elcsúszott Stewart. Aki í­gy megint visszaesett a 3. helyre a hondás Kevin Windham mögé. Stewart az 5. körben vette vissza a 2. helyet, mí­g a 13. körben befogta Reedet és az első helyet is megszerezte. Reed azonban nem hagyta magát. Folyamatosan nyomás alatt tartotta a legnagyobb riválisát, aki a 16. körben másodszorra is elesett! Ezt követően Reed elhúzott, Stewart pedig már képtelen volt utolérni a háromszoros amerikai bajnokot. Reed 2.124 másodperc előnnyel nyert. Azaz az összetettben Reed befogta Stewartot és két hét után ismét egyenlő pontszámmal állnak a tabella legelején.

Alessi, Grant

A gyári Suzuki csapat nem csak Reeddel, hanem Mike Alessivel is elégedett lehetett. Alessi idén ugyan többször elhozta már a rajtot, de éremre egyszer sem volt képes. Az első nyolc futamon négy 11., két 9., és egy-egy 7. illetve 6. helyet tudott megszerezni. Indianapolisban, ahol a pályát Mike LaRocco tervezte meg, azonban harmadik lett.Mike Alessi

Az évadnyitó nyertese, a yamahás Joshua Grant is elégedett lehet. Grantnek nem ment a legutóbbi két viadalon: San Diegóban kiesett, mí­g Atlantában csak a 13. helyen zárt. Indianapolisban viszont egy rosszabb start után a 4. helyig tudott előrejönni.

Windham, Lawrence

A hondás Kevin Windham és a yamahás Jason Lawrence számára nagyon rossz emlék marad Indianapolis. Windham sokáig olyan jól motorozott, mint a 3. fordulóban január 17-én Anaheimben. És úgy tűnt, hogy meg is szerzi az idei második érmét, második harmadik helyét. Windham tí­z körön át magabiztosan tartotta a 3. helyet, de a 16. körben elszakadt a lánca, amiért ki kellett állnia.Kevin Windham

A tavalyi Nyugati-parti Lites bajnok Lawrence az első 450-es versenyére készült, amely nagyon biztatóan indult a számára. Az edzésen jobb volt, mint Alessi, Grant és Windham, és a nagyon előkelő 5. időt motorozta meg. A szuperkrossz fenegyereke azonban nem tudott bemutatkozni a vb-n, hiszen gyomorbántalmak miatt nem tudta folytatni a versenyt.

Belügy

Amí­g a szuperkrossz vb Stewart és Reed belügye, addig a Keleti-parti Lites bajnokság a Kawasaki, pontosabban a gyári támogatott Monster Energy Pro Circuit csapat belügye. Az első két futamon ugyebár a francia Christophe Pourcel nyert, mí­g most szombaton a csapattársa, az amerikai Stroupe volt a legjobb. A Kawasaki ráadásul Indianapolisban idén először duplázott is, hiszen Pourcel lett a második.

Pedig az előfutamokban gondjaik voltak a kawásoknak. Az 1. előfutamban Stroupe csak az 5., a 2. előfutamban Pourcel csak a 4. helyen zárt. A versenyen, amelyet újra kellett rajtoltatni egy tömegbukás miatt, viszont már más volt a forgatókönyv. Pourcel megpróbált ellépni, de a nyomában szorosan ott loholt Stroupe is. Aki a 3. körben előzte meg a korábbi MX2-es világbajnokot. Pourcel ezt követően nem tudta tartani csapattársa iramát. Stroupe végül 1.049 másodperc előnnyel nyert. Stroupe számára létfontosságú volt a győzelem. Amí­g Pourcel két győzelemmel kezdte az idényt, addig ő sokszor hibázott és csak egy-egy 4. és 7. helyre volt képes. Az indianapolisi győzelmével azonban az összetettben feljött a harmadik helyre és a sikerével jelezte Pourcelnek, hogy ő még igenis bajnok akar lenni.

A Kawasaki duónak azonban oda kell figyelnie a suzukis Nico Izzire is. Izzi ugyan még nem nyert, de nagyon kiegyensúlyozott. Indianapolisban nem sikerült a startja, de a 3. helyre fel tudott zárkózni. Azaz Izzi idén mindig dobogóra tudott állni.