Rattray elhagyta a KTM-et

Két év után ismét egy nem várt esemény történt a KTM háza táján. A 2006-os Nemzetek Krosszán Stefan Everts egyik pillanatról a másikra bejelentette, hogy 6 év után szakí­t a Yamahával és a versenyzői karrierjét befejezve, a KTM versenyigazgatója lesz a motokrossz vb-n. Tyla Rattray is valami hasonlót követett el. A dél-afrikai idén hosszú várakozás után végre világbajnok lett a KTM-mel, ám a vb-cí­me után majdnem azonnal el is hagyta az osztrák márkát. Azt viszont még nem tudni pontosan, hogy hol folytatja a pályafutását.


    Sokadszorra bebizonyosodott, hogy nincs örök márkahűség a motorkerékpársportban, a motokrosszban. Ugyebár az amerikai James Stewart októberben 15 év után szakí­tott a Kawasakival és átigazolt Yamahához. Mí­g december 4-e óta immár azt is tudjuk, hogy Tyla Rattray 8 év után elhagyta a KTM-et. Azt a KTM-et, amellyel az összes eddigi sikerét elérte, azt a KTM-et, amely nagyon bí­zott benne! A 23 éves Rattray 2001 és 2008 között csak KTM csapatokban versenyzett a motokrossz vb-n. Amelyben idén az MX2-ben sok sérülés, sok csalódás, sok kudarc és még hosszabb várakozás után a legjobb tudott lenni. Ezt követően pedig azt lehetett hinni, hogy a KTM-Rattray páros még nagyon sokáig együtt fog maradni. A KTM hivatalosan is bejelentette, hogy Rattray 2009-ben már a KTM gyári csapatában fog motorozni a királykategóriában, az MX1-ben. Azaz Rattray egyik régi álma teljesült, hiszen már több év óta az MX1-ben akart szerepelni. El is kezdődtek a tesztek. Rattray többször ki is próbálta az új gépét, az SX450-et. Aztán november közepén meglepő hí­rek, pletykák, szóbeszédek keltek lábra, amelyek szerint Rattray szakí­t a KTM-mel és a vb-ből átköltözik Amerikába is. A hí­resztelésekkel sokáig nem lehetett mit kezdeni, ám december elején igaznak bizonyultak. Amí­g a két másik gyári KTM-es, Max Nagl és Jonathan Barragan tesztelt, addig Rattray nem volt ott az olaszországi Mantovában. Mí­g az elmúlt csütörtökön a KTM is megszólalt egy rövid, de annál velősebb hivatalos sajtóközlemény által. Amely szerint a KTM és Rattray közös megegyezéssel felbontotta a 2009-es szerződését és í­gy Rattray a következő idényben megvalósí­thatja a régi vágyálmát, azt, hogy Amerikában versenyezzen.

    A rövid közleményből tehát megtudhattuk, hogy Rattray 2009-ben már nem lesz tagja a vb-nek és hogy, Rattray nem lesz KTM-es sem. Ennek ellenére nagyon sok kérdés még tisztázatlan maradt. Nem tudni, hogy Rattray helyett érkezik-e valaki a KTM MX1-es gyári csapatába. Mí­g azt sem tudni, hogy Rattray, hol fogja folytatni a karrierjét. Ez annak dacára í­gy van, hogy többen már biztosan tudni vélik, hogy Rattray már meg is állapodott az amerikai Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki csapattal. Lehet, hogy í­gy van, de mégis nagyon furcsa lenne, hiszen az egyik legjobb alakulatnak már van négy sztárja Jake Weimer, Austin Stroupe, Ryan Morais és a francia világbajnok Christophe Pourcel révén!