Rajta vagyunk a világ motorsport-térképén

Új bajnokságsorozat van születőben a motorsportok világában. A jövőre startoló Acceleration azonban több szempontból is kilóg a megszokott mezőnyből.

Második tesztnapján is túl van a születőben lévő új bajnokság. A spanyol Circuito de Navarra pályán tartott kétnapos edzés során néhány versenyzőt, illetve a géposztályokat ismerhettük meg az Acceleration sorozatnak.

 

 

Az eddigiektől eltérően az Acceleration a három autós kategória mellett két motorost is tartalmaz, és ha ez nem lenne elég, családi programok mellett a legmenőbb lemezlovasokkal is kecsegtetik a benzingőz megszállottjait a szervezők. Az autós csoportban a legrangosabb Formula Acceleration 1 (FA1) kategóriában Felix Rosenqvist és John Bryant-Meisner (Formula 3), Meindert van Buuren és Daniel de Jong (Auto GP), valamint Oliver Webb (World Series by Renault) biztosan versenyez majd. Az MW-V6 Pickup Series-ben pickup jellegű autókkal versenyeznek a pilóták, itt egyelőre Peter Willemse és Bas Koeten neve ismert a versenyzők közül. A harmadik kategóriát, a Legend Supercupot, ami a klasszikus autókat idéző formavilággal inkább a látványra és a hangulatra összpontosí­t, David Thomasnak, a kategória autóinak tervzőjének neve jellemzi.

 

 

Számunkra persze a maradék két kategória az igazán érdekes, hiszen ebbe a sorozatba belefér a Stock 600 és a Stock 1000 is, amik értelemszerűen a motorkerékpárokról szólnak. A teszten részt vevők közül a holland  Martijn Polinder és Rob Hartog nyilatkozott: “Bár az időjárás nem volt kedvező, az eredményekkel elégedettek vagyunk” – mondta Hartog. “Az eső miatt nem tudtuk a maximumot hozni, de gyakorlásra és tanulásra tökéletes volt” – tette hozzá. Polinder méltatta a Michelin hozzáállását, akik szponzorként vesznek részt a sorozatban. Hartog szerint a gumigyártó nagyon sokat segí­tett, főleg, mert azonnali visszajelzést kaptak tőlük a tesztelés során. Az edzésen részt vett Randy Mamola korábbi amerikai Grand Prix versenyző is, aki tanácsaival segí­tette a versenyzőket.

 

 

Az Accelerationról ezeken túl viszonylag kevés információ áll rendelkezésre. Annyi mindenesetre tudható, hogy a bajnokság 2014. április 6-án, Portimaoban kezdődik, és szeptember 21-én, Rijekában ér véget. Ami még fontosabb, hogy az évadban a 10 állomás közül az egyik a Hungaroring lesz, augusztus 31-én.