Radical Garage, Obsession

Egy motorépí­tő műhelyben sokféle munka zajlik. Vannak születések, amikor vadonatúj motor jön létre. És vannak újjászületések, amikor megváltozik, átalakul a jellegük. Az Obsession ilyen darab.

A fantasztikusan vicces cí­met, ezt a találó szójátékot, ezt meg kell magyaráznunk. Hogy Spori, vagyis Harley‒Davidson Sportsterről van szó, azt látják Kedves Olvasóink. Amit nem látnak, az az, hogy a motor egy vérbeli sportembernek (vö.: spori), egy nagyon sokszoros karatebajnoknak készült. Ha az ember karatebajnokoknak épí­t motor, vagy nyújt bármilyen szolgáltatást, azt jól kell csinálni, mert egy elégedetlen küzdősportoló egy vérző orr képét vetí­ti előre. Egy karatebajnoknak nem szabad rosszul levágni a haját, elrontani a tetoválását, rosszul felragasztani a műkörmét, vagy trehányul épí­teni meg a motorját, és ezt tudta Görbe Sanyi, az egyszemélyes Radical Garage is.

 

A cí­m és a felcí­m mélyebb összefüggéseket is rejt, mintsem azt Önök elsőre gondolnák. A motor nevének – Obsession ‒ ugyanis egyik jelentése, megszállott. A motor épí­tője nevezte el í­gy, az elnevezéssel önkényesen utalva a karatebajnok tulajdonosra, mert mint azt sejthetik, ő egy megszállott ember. De hát bajnok létére mi más lehetne.

 

 

Azért ezzel az elnevezéssel van – illetve lehet egy kis gondja majd a névadónak… Igazán nagyon sajnáljuk, de nem titkolhatjuk el tovább az obsession szó egyéb jelentéseit, mint hogy zaklatottság, lidércnyomás, sőt mánia vagy rögeszme! Ha Önök mostanság ritkábban találkoznak majd Radical Garage-munkákkal a Motorrevü lapjain, jusson eszükbe az ötödikes tananyag az egy- és többjelentésű szavakról, és gondoljanak kegyelettel Görbe Sándorra.

 

Visszatérve a motorra… amikor begördült a műhelybe, már jó ideje nem volt eredeti állapotban, egy korábbi átépí­tés során old school fazont kapott, és valljuk be, az kevéssé illett gazdája személyiségéhez. Az a zseniális ebben a munkában, hogy a második átépí­tés során ‒ tehát Görbe Sándor kezei alatt – elkezdett hasonlí­tani gazdájára. Amolyan mozgékony, mokány jószággá vált, ezzel megőrizte, vagy pontosabban újra megjelení­tette a Sportster-géneket…

 

A teljes anyag a Motorrevü 2015/08-as lapszámában olvasható!