Puskás-féle fatrike – A harkály ellenség

Lehet, hogy a pálinka, a piros fűszerpaprika és a gulyásleves hungarikum, de akkor a fachopper, a fabicikli, a faautó és a fatrike még inkább az.

Fából sok mindent lehet készí­teni. Például faragott királyfit, vaskarikát, fakakadunak vélhető fanyulat, fabiciklit, famotort, faautót és fatrike-ot.
Mindegyikre akadt már példa. Az elsőre Bartók Béla egyfelvonásosa, a másodikra a közmondás, a harmadikra a Gyalog Galoppban, az összes többire pedig Puskás István munkásságában.

Motorok Puskás-féle fatrike

Puskás István tiszaörsi parasztember, amúgy meg egy kiváló humorú szaki, mellesleg egykori világ-, újabban pedig országos hí­resség. így, ebben a sorrendben. Évekkel ezelőtt ugyanis, hogy, hogy nem, a világ elektronikus médiája felkapta a hí­rt: a távoli Magyarországon (Hungary) egy vidéki mester működő famotort épí­tett. Akkoriban az újságí­rók egymásnak adták a tiszaörsi ház kilincsét, í­rtak róla bulvár- és napilapok, megjelent kishí­rekben és többoldalas cikkekben. Mi magunk természetesen a legelsők között voltunk Puskás Istvánnál, és adóztunk tisztelettel zsenijének. Újabban ismét felfigyelt rá a közvélemény, és bár május 1-jén debütált legújabb alkotása, egy fatrike (szintén működő), nem emiatt, hanem életműve miatt kerülhetett be a Fábry Show-ba. Tehát, ahogy az lenni szokott, először a világhí­r, majd a hazai.

Motorok Puskás-féle fatrike

Egyszer egy ceglédi kiállí­táson látott egy trike-ot, akkor döntötte el, egy háromkerekűt is épí­teni fog. Utána nem maradnak majd hí­res vázlatok, mint a nagy reneszánsz művészek után, nem lesz Vitruvius-ábra, sem madridi kódex, munkáit ugyanis nem előzi meg tanulmány, és tervrajzot sem készí­t. Puskás mester műveinek előképe a fejében él, végleges alakjukat, szerkezetüket az épí­tés során nyerik el. Mint mondta, méretezést sem csinál, találomra dolgozik, azonban ehhez képest meglehetősen kis hibaszázalékkal. Vegyük például legújabb alkotását, a trike-ot. Némi tűzre való fa gyűjtésével és válogatásával kezdődött minden, ekkor született meg az elv: a javából motor lesz, a hitványából tüzelő. A választás fenyőfára esett, elsősorban azért, mert könnyebb és rugalmasabb, mint például a rendkí­vül kemény és ellenálló akác.

Motorok Puskás-féle fatrike

A fa, mint alapelem mellett szerepelt még a felhasznált anyagok sorában némi fém kötőanyag, vagyis csavar, egy kevéske gumi, valamennyi vezeték, és egy 200 cm³-es, 5,5 lóerős Briggs&Stratton motor, amelyet leginkább mezőgazdasági kisgépekben, traktorokban, fűnyí­rókban alkalmaznak, végül pedig egy Trabant-váltó. Az épí­tés során a mester természetesen hasznosí­totta a korábbi, a fabiciklik, a fachopper és a faautó elkészí­tése során szerzett tapasztalatokat. A trike vázszerkezete amolyan alul futó gerincvázszerű, amelyet fenyőgerendákból alakí­tott ki, és amelyen keresztben lévő gerendák tartják a felépí­tményt, vagyis az „utasteret”, az üléseket, a tankot, az erőforrást, a váltót, és az ehhez kapcsolódó futóművet. Mindkettő merev felfüggesztésű, a rugózási és a gördülési komfortot a gumi rugalmassága biztosí­tja. A trike egyébiránt háromszemélyes, a vezető mögött-fölött két utas foglalhat helyet. A kormány a fachopperhez hasonlóan magyar szürke marha szarvaiból készült, István főnökének hozzájárulása a projekthez.

Motorok Puskás-féle fatrike

Gáz- és fékpedál, váltókar, mindez fából készült.  A lánc a kormánynyakat mereví­ti

A trike-on népművészeti és lakberendezési elemek is fellelhetők. Az ülések háttámlái akár Savanyó Jóska kedvenc kocsmájának székeiről is származhatnának, az utasnyereg két oldalán lévő világí­tótestek a korabeli fogatok, hintók lámpáit juttatják eszünkbe, a műszerfal háza pedig kiköpött kakukkos óra háza – igaz, kakukk (Cuculus canorus) nélkül. Bár lehet, hogy belül azért ott van, csak 100-nál kakukkol. Az üzemanyagtartály az utas mögött helyezkedik el, egy jóképű fahordó formájában.

Motorok Puskás-féle fatrike

Pincekultúra: borozókba illő székek a vezetőnek és az utasoknak, boroshordó a benzinnek

Érdekes gondolati láncon indulhatunk el: fatrike magas gyantatartalmú fenyőből, robbanómotor, de ha a hivatalosabb belső égésű motor nevet használjuk, akkor sem lesz megnyugtatóbb a kép, aztán szikra, végül pedig benzin fahordóban. Következő asszociációs láncszem: tűz, sőt, mi több, trike-tűz. Hogy ez ne következzen be, a fahordó egy poroltó készüléket rejt, igaz, por nélkül. Az acéltartály belsejét a Puskás István-i humor benzinnel töltötte meg, ami í­gy mégis biztonságosabb helyen van, mintha közvetlenül a fahordóban kotyogna.  A Briggs&Stratton motor berántózsinórral indul, akár egy motorcsónak vagy láncfűrész, igaz, nem mindig első rántásra. A sebessége felidézi a motorizáció hőskorát, a négyfokozatú Trabant váltó másodikban 20 kilométer/órával képes száguldani, ezzel a tempóval 5 óra alatt megtehető a Budapest‒Szolnok- vagy a Tiszaörs‒Cegléd-távolság, és biztosak lehetünk benne, hogy nem kerülik el figyelmünket a táj kisebb szépségei sem.

Motorok Puskás-féle fatrike

Hogy a harmadik és negyedik fokozat hová röpí­tené Puskás mestert, az cikkünk í­rásakor még a jövő titka volt. A kuplung a régi gépekben jól bevált ékszí­jkuplung, amelynél egy spannolókarral lehet megfeszí­teni a motort a váltóval összekötő ékszí­jat. Érdekességek még a fából készült kerekek is, amelyek egyhatod körí­vekből állnak, rajtuk purhabbal töltött belsők viszik át a hajtóerőt a gumikra.  Annyit még hadd emlí­tsünk meg, hogy a jármű nem rozsdásodik, de főbb természetes ellenségei közé tartoznak a szúvak és a harkályok.