Pofon egyszerű lesz a robogók elektromossá alakí­tása

Kismotorokhoz is járhat ABS

A BOSCH bejelentette, hogy a motorkerékpárokra szakosodott részlege (ami idéntől függetlenül működik az anyavállalattól) 2016-ban egy újfejlesztésű, elektromos agymotorral és egy következő generációs blokkolásgátló rendszerrel áll elő.

 

galéria Bosch: elektromos agymotor és ABS10
Galéria az új fejlesztésekről


Előbbi egy olyan villanymotor lesz, amit kifejezetten a robogókhoz akarnak kí­nálni és arra szolgál, hogy a hátsó kereket egyszerűen lecserélve elektromos alapokra kerüljön a városi közlekedés. A 2,4 lóerős (rövid ideig ennél nagyobb teljesí­tmény leadására is képes) szerkezetet első körben csak Kí­nában tervezik forgalomba hozni, ahol különösen magas a robogóval ingázók száma (egyes becslések szerint körülbelül 120 millió van forgalomban). De nincs kizárva, hogy későbbiekben máshova is eljut.

 

Utóbbi ABS10 néven érkezik és azzal a céllal jön létre, hogy a kisköbcentiméteres, olcsóbb motorkerékpárokban szolgáljon, melyekbe a drágább rendszereket értelmetlen beszerelni. Az ABS9-eshez képest, ez az új konstrukció 45 százalékkal kisebb és 30 százalékkal könnyebb. Ráadásul kétféle variációban készül: egycsatornás (csak első kerékhez), illetve kétcsatornás (mindkét kerékhez).