Pick Róbert, a motoros hang

Két évvel ezelőtt kaptunk egy e-mailt, amely egy internetes, motoros rádió megszületéséről számolt be. Műsorvezetőket kerestek, akik egy-egy rovatot önállóan vezetnének. így utólag be kell vallanunk, úgy éreztük, hogy határozottan politikai felhangokkal terhes motoros műsor lenne, és nem éreztünk különösebb késztetést, hogy foglalkozzunk vele.

Feledésbe is merült az ügy, és be kell látnunk, ez hiba volt. Idén tavasszal a Motor Fesztivál és az azt követő egyik Motorrevü Klub-os estén személyesen is megismerkedtünk a rádió szellemi atyjával, Pick Róberttel. A bozontos, szőke, szakállas, hosszú hajú, vikinges kinézetű Pick Róbertnél motorosabb, bikeresebb embert nehéz elképzelni, í­gy alaposan meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy közel áll ugyan a motorozás szellemiségéhez, de jelenleg nem motorozik.

Pick Róbert


A családomban többen is motoroztak, de a bátyám balesete miatt nem dí­jazták az ötletemet, hogy én is ezt tegyem. Persze az ilyen dolgot késleltetni lehet, meggátolni már kevésbé, alighogy elszabadultam a szülői házból, elkezdtem motorozni. Annyira szerettem, hogy munkámul is ezt választottam, jó ideig motoros kézbesí­tőként kerestem meg a napi betevőt.

Volt egy másik szerelmem is, a zene. Gyermekkorom óta tanultam zenélni, egyik tanáromra, Baróti István orgonatanárra különösen büszke vagyok. Arra is, hogy nemegyszer játszottam az esztergomi bazilika orgonáján.

Aztán úgy alakult az életem, hogy a zene is háttérbe szorult, hobbi maradt mindössze. Tizenöt évre megkomolyodtam – ez mára végképp elmúlt –, és gazdasági ügyekkel foglalkoztam.

Azzal együtt a muzsika mindig is szí­vügyem maradt, és rájöttem, hogy egy csomó jó muzsikusnak, közöttük a dzsesszzenészek nagy részének nincs lehetősége nagyobb nyilvánosság elé kerülni, és néhány barátommal, zenész kollégákkal együtt valamit tenni akartunk ezekért a tehetséges fiatalokért, a magyar zenéért. Létrehoztuk a Muzsikus Club Kulturális Egyesületet, amely CD-ket és kottákat adott ki, koncerteket szervezett, és tehetséggondozással foglalkozott. Arra is hamar rádöbbentem, hogy ezeknek a zenészeknek semmi esélyük nincs bekerülni a mainstream médiába, í­gy jött az ötlet, hogy alapí­tsunk egy internetes rádiót. így született meg a Muzsikus Rádió, amelyben a hazai zenék mellett szociális problémákat, a hajléktalanság kérdését is műsorra tűztük. Az egyik műsorvezetőm például maga is hajléktalan.

Mivel a Muzsikus Rádióban leginkább dzsessz ment, í­gy hamarosan megkerestek minket a rockzenészek is, hogy nekik is kellene valami hasonló. Egy zenész, motoros barátommal úgy véltük, hogy a motorozás és a rockzene, mint két szubkultúra, meglehetősen közel áll egymáshoz, és akkor miért ne találkozhatna a két vonal egy motoros rádióműsorban? így jött létre a Motoros Hang Rádió.


Hogyan állt össze a műsor tematikája?

Ez egy olyan társaság rádiója, amely hobbiból csinálja, amit csinál. Nincs műsorterve, különböző területek hiteles képviselői rakják össze a műsort, mindegyikük a magáét. Egy rovat heti egy alkalommal egy órát kap. A dragsport rovatot például Matusik Andrea vezeti már egy éve, a Csajok a Motoron motoros portálnak a rádiós verzióját Nana vezette, bár ő egy ideje már nem dolgozik velünk, van helyette azonban másik női motoros téma, a Motoros Nők, Bara vezetésével. A gyorsasági motorsport rovatot Vaslaki Tí­mea vezeti. Van offroad, volt biker, chopperes, van túrákkal foglalkozó rovat, és van az Irány Bamakó, amely, mint neve is mutatja, a nagy afrikai kalandralit tűzi műsorára.  Úgy láttuk, hogy egyes területek élete, működése nem folyamatos.


így van, mint mondtam, ez egy hobbirádió, a stáb önkéntesekből áll. Természetes dolog, hogy esetenként a kezdeti lelkesedés alábbhagy, a műsorvezetők életében változások állnak be, rovataik átalakulnak, szünetelnek, esetleg befejeződnek.

Sokan – közöttük mi is – eleinte úgy vélték, hogy a Motoros Hang Rádió politikai felhangoktól terhes rádió.

Igen, ez egy nagyon érdekes dolog. Ott van például a Muzsikus Rádió. A Dürer Kertben, ahol a stúdiónk van, eleinte mindenki azt hitte, hogy liberális vagy baloldali rádió vagyunk, mert foglalkoztunk környezetvédelemmel és a hajléktalanság kérdésével is.

A Motoros Hangra ugyanakkor azt hitték, hogy jobboldali rádió. Ennek az volt az oka, hogy a Muzsikusban teret adunk a Magyarországon élő nemzetiségi, görög, szerb, cigány, zsidó zenészeknek, zenéknek is, ez adta a világzenei vonulatot. Ezek a zenészek itt élnek Magyarországon, a zenéjük is itt születik. A Motoros Hangban ugyanakkor rockzene szól, és mivel a hazai rockéletben kevés a nemzetiségi szereplő, ebben tényleg csak magyar bandák vannak.

Engem aszerint bélyegeztek liberálisnak, balosnak, vagy éppen jobbosnak, hogy éppen melyik rádiómat hallgatták. Ezen mulatni szoktam, miközben megvan a magam sajátos politikai szemlélete. Olyan párt azonban még nincs, ami az én, a jelenlegieknél sokkal emberközpontúbb nézeteimnek megfelelne. Talán majd lesz a távoli jövőben. Idealista vagyok.

A rádióink egyforma távolságot tartanak mindenféle politikai párttól, iránytól. Az az igazság, hogy nem hisszük, hogy bármelyik párt meg tudná, vagy meg akarná oldani azokat a problémákat, amelyekről mi beszélünk. A műsorvezetőket nagyon határozottan arra kérjük, hogy hagyják stúdión kí­vül politikai nézeteiket. Ebből eddig egyetlenegyszer volt probléma, ettől a műsorvezetőtől azonnal megváltunk.

Miért pont internetes rádiókat alapí­tottatok?

Úgy gondolom, hogy az internetes rádióé a jövő. Frekvenciaengedélyt szerezni nem egyszerű, és a hagyományos rádiók csak kisebb területeket fednek le. A mi célunk, hogy a világban bárhol elérjük a motorosokat. Jelentkeztek már be a föld túloldaláról, Ausztráliából is a műsorban, és ez fantasztikus dolog.

A másik ok, hogy mi korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkező, a saját pénzünkön rádiózó amatőrök vagyunk, még ha ez a közel ötvenfős stáb már mást mutat is. A legolcsóbban a legszélesebb körhöz szólni az internetes rádión keresztül tudunk. Úgy véljük, hogy a közeljövőben minden autóban vagy motoron hallgathatók leszünk. Az én jövőképemben az emberek lekanyarodnak a mainstream rádiók üzleties sztrádájáról, és az emberközpontúbb, kisebb, közösségi rádiózás felé fordulnak. Én hiszek a média decentralizációjában.

Van-e küldetéstudatotok?

Van. Fontosnak tartjuk egy csomó sztereotí­pia lebontását. Műsorvezetőink felelősségteljesen gondolkodnak, és í­gy is nyilatkoznak a motorozásról. Az ésszerű, biztonságosabb motorozást hirdetik, és ők hiteles arcok, tehát remélhetőleg sikerül jó irányba hatniuk. Ha az utca motorosa, az első motorjukon ülő srácok remélhetőleg egy lazább, oldottabb hangvételű műsorban kapják a hasznos, fontos, sokszor szó szerint életbevágóan fontos információkat, akkor reméljük, jobban is fog hatni, mintha ex cathedra kapnák az információkat. A célunk, hogy egy rockeres, rádiós közegből a jó irányba tereljük őket.