Összehasonlító teszt: középkategóriás naked bike-ok

Izgatottan vártuk a lendületes külsejű, kedvező árú, 115 LE körüli teljesítményű motorkerékpárok összehasonlító tesztjét. Nem véletlenül, hiszen a gyökeresen megújult Ducati Monster, a motorikus szempontból felfrissített Yamaha MT-09 és a vadonatúj KTM 890 Duke adott találkát fajtája más, ugyancsak szimpatikus képviselőjének.

A tesztben szereplő motorok: BMW F 900 R, Ducati Monster, Kawasaki Z900, KTM 890 Duke, Triumph Street Triple, Yamaha MT-09

A járművek fotózására Schwäbisch Gmünd repülőterén kerítettünk sort. Az általunk e célra begyűjtött hat motorkerékpár összesen 16 hengert, 5,3 liter hengerűrtartalmat és 693 LE teljesítményt vonultatott fel. Motorjaik a 765 és 948 köbcenti, valamint a 105 és 125 LE közötti tartományt képviselték. Ernst Leverkus, alias Klacks, egyszer úgy fogalmazott, hogy motorozni olyan, mint a földön repülni. Egyfajta játék a bedöntéssel és a gyorsulással, a jármű függőleges és vízszintes tengelye körüli elfordulással. Helyváltoztatás két és fél dimenzióban. Közben szabadnak érzi magát az ember, mint a madár. Egy erős naked bike hátán különösen tisztán, szűretlenül tapasztalható meg.

Nagyon sok mindent ad ez a hat bringa abból, ami igazán élvezetessé teszi a motorozást: adrenalinlöket, kanyarmámor, menetdinamika, centrifugális erő, tulajdonosi büszkeség és eszmecsere hasonló érdeklődésű emberekkel. Röviden: közös élmény barátokkal. Most nekünk is részünk lesz bennük, méghozzá nem is akárhogyan! Nem sokkal a fejünk fölött Norbert Landenburger köröz egy kanadai gyártású, dupla fedeles Murphy Renegade repülőgéppel.

Minden kunsztot bevet annak érdekében, hogy jó képeket tudjon lőni fotósunk, Jörg. Hálás köszönetünk neki az erőfeszítéseiért! Igazi vakmerő ember egy archaikus légi jármű botkormánya mögött. „Elképesztő”, mondja később Peter kollégánk, aki a Kawasaki Z900-at vezette, „több évtizedetkellett motoroznom ahhoz, hogy megérjem a pillanatot, amikor egy repülőgép tölti ki a visszapillantó tükrömet!

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/09 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.