Örökké Valentino!

Amikor felemelte a fejét, a szemei úgy ragyogtak, mint egy gyereké, aki a kedvenc játéka előtt állt. Valentino Rossi mély lélegzetet vett, és bejelentette: „Köszönöm a Yamahának és a Petronas csapatnak, hogy 2021-ben továbbra is a MotoGP-ben versenyezhetek.” Az örömteli remegés a hangjában azt a szenvedélyt tükrözte, ami újra és újra hihetetlen teljesítményre sarkallja a kilencszeres világbajnokot – érzésre egy örökkévalóság óta. 413 GP-rajt, legalább 115 GP-győzelem és 199 dobogós helyezés áll mögötte, amikor életének 42. évében a 26. Grand Prix szezonját kezdi. Ezzel soha nem látott jelenség a motorsport világában. Vajon hogy csinálja?

Szeretem a motorozást és ezt az életmódot: az utazást, a külföldi országokat és azt az izgalmat, ami minden alkalommal magával ragad, amikor felülök egy MotoGP-motorra” – hangsúlyozza újra és újra. „Ebbe az életbe születtem és nőttem bele.” Bárki, aki valaha is magas szinten versenyzett, az megérti a benne rejlő, folyamatosan előre vivő motivációt. Helmut Bradl már évekkel ezelőtt elmagyarázta, mi különbözteti meg a leginkább Rossit a többi versenyzőtől. „Belefáradtam, hogy mindig távol vagyok az otthonomtól és a bőröndömből élek.

Az évek során egyre nehezebbé vált számomra, hogy télen erőt vegyek magamon, és tovább gürcöljek. És ezzel elkerülhetetlenül elveszted azt az utolsó aprócska összetevőt, ami a győzelemhez szükséges.” Kenny Roberts 32 éves volt, amikor belefáradt az utazásba és az aszkézisba, inkább a családi életét és a hamburgereket választotta a trófeák helyett, és szögre akasztotta a bukósisakot. Rossi azonban ebben a környezetben építette fel a „családját”. Szülei elváltak, amikor gyerek volt, ő pedig mindenkit, aki fontos neki, maga köré gyűjtött a versenysportban.

Világszerte rajongók milliói csak azért zarándokolnak el a versenyekre, hogy lássák a kilencszeres világbajnokot akcióban. A Yamaha és a Dorna is ezért tesz meg évek óta bármit, hogy Rossinak ne menjen el a kedve a versenyzéstől, és továbbra is lelkes maradjon. Ez könnyítette meg a döntést is számára, hogy tovább folytatja. De mit sem változtat azon, hogy végül csak a sport iránti szenvedélye és a siker iránti megszállottsága az, ami képes legyőzni az időnkénti fáradtságot vagy kedvetlenséget.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/01 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.