Önhibáján kívül nem tudta befejezni a H-Moto Team motorosa a 24 órást

Noha az edzéseken, majd az időmérőn is remek teljesítményt nyújtott Kovács Bálint az Endurance világbajnokság talán legismertebb viadalán, a Le Mans-i 24 óráson, a H-Moto Team 20 éves motorosa sajnos technikai gondok miatt ezúttal nem ért célba a Wojcik Racing Team színeiben a legendás versenyen.

A Wojcik Racing Team csapatfőnöke összesen hét pilótát nevezett – köztük a H-Moto Team motorosát – a legendás vb-futamra, ahol Bálint végül az edzéseken mutatott remek teljesítményének is köszönhetően a Superbike kategóriában vívta ki a szereplést a 24 órás viadalon, ráadásul az időmérőn a roppant előkelő hatodik helyet szerezték meg.

Ám ezzel véget is ért a csapat szerencséje, hiszen a motor megsérült, mert Mathieu Gines elesett a felvezető körben, így nem a hatodik helyről, hanem sok időt veszítve a boxból indulhattak. Bálint végül négyszer 31 kört tett meg, és remek tempót diktált – a tavalyi legjobb köridejét hajnali négykor egymást követő több körben is képes volt elérni –, és amikor kora reggel, nem sokkal öt óra után már feljöttek az abszolút 20. helyre, egy pillanat alatt szertefoszlott minden reményük. Ugyanis Robin Mulhauser hatalmasat esett, és a már eleve sérült motor összetört, valamint a kétszeres EWC Világkupa-győztes is megsérült. Jött a fájdalmas döntés, és a csapat több mint 12 órás száguldás után feladta a viadalt.

„Életem talán legváltozatosabb és legkacifántosabb hétvégéjén vagyok túl. Először úgy volt, hogy a Superstock csapatban fogok indulni. Aztán Morais hatalmasat esett a Superbike csapat tagjaként, agyrázkódást szenvedett, így átkerültem a királykategóriába, ám újabb esést követően úgy nézett ki, hogy akárcsak tavaly, most is ketten fogjuk teljesíteni a legendás versenyt. Végül megoldódott a kérdés, ugyanis sikerült egy másik csapat tartalékversenyzőjét leszerződtetni. Sajnos hajnali öt után pár perccel Robin bukott, és a csapatvezetés a sokat kapott motorral már nem látta értelmét a folytatásnak. Noha idén nem fejeztem be a viadalt, mégis elégedett vagyok a teljesítményemmel, hiszen remek versenyt futottam. Végig gyors voltam, konzekvensen képes voltam a jó körökre, és a tavalyi legjobb időmet hajnali négykor huzamosabb ideig is képes voltam kimotorozni. Fáradt voltam, de végig bírtam volna a hátralévő időt” – mondta Bálint.