Olasz öröm

Pontosan két hónap szünet után rendeztek ismét egyéni enduro vb-futamot. Az Olasz Nagydí­jon elsősorban a hazaiak ünnepelhettek. Az Aprilia történelmi győzelmet aratott az E3 kategóriában az ausztrál Stefan Merriman révén. Mí­g a 19 éves olasz Thomas Oldrati a legjobb 23 év alatti endurós lett, hiszen a sorozat befejezése előtt egy versennyel már megnyerte a junior Világkupát.

Aprilia

Az Aprilia történetének az egyik legfontosabb viadala volt az Olasz GP. Egyfelől a noalei márka 1993 után győzött ismét az enduro vb-n – 15 éve az olasz Stefano Passeri a Cseh GP-n nyert az RX125 nyergében – , mí­g hosszú évek várakozása után bebizonyí­totta az Aprilia, hogy a V2-es blokkal felszerelt motorja igenis versenyképes az enduróban is. Az Aprilia a V2-es SXV4.5-tel és az SXV5.5-tel a szupermoto vb-n pár év alatt az egyik főszereplő lett, hiszen már négy vb-cí­mnél jár a márka. Az enduróban viszont nagyon sokáig nem jöttek a sikerek. Az Olasz GP-n azonban az E3-ban tarolt az Aprilia az RXV5.5-tel és a négyszeres világbajnok Merrimannel. Merriman tavaly érkezett az Apriliához és rendre szállí­totta az érmeket is. Az elmúlt hétvégén azonban kétszer is győzött az Aprilia-Merriman páros. Az 1. nap a 9 speciálból négyet, mí­g a 2. nap a 11 speciálból nyolcat nyert meg a duó. Az Apriliánál ezek után már abban reménykednek, hogy a motokrosszban is sikeres lesz az MXV-széria! A váratlan és fölényes diadal dacára az Aprilia-Merriman páros világbajnok idén már nem lehet. Az E3-ban a vb-cí­m sorsa már csak négy endurós, a finn Samuli Aro (KTM) és Marko Tarkkala (KTM), a francia Sebastien Guillaume (Husqvarna) és Christophe Nambotin (GasGas) között dőlhet el. Az első helyezett Aro és a negyedik Nambotin között csak 18 pont a távolság! Lesz izgalom a jövő heti utolsó, Francia GP-n!


Oldrati

Egy másik hosszú várakozásnak is vége lett az olaszok számára. Az olaszok 2000 után tudtak ismét egy egyéni kategóriában a legjobbak lenni. Ugyan egy felnőtt vb-cí­mre még legalább egy évet várniuk kell ismét, ám a junior Világkupában idén először egy olasz tudott diadalmaskodni. A széria 2006 óta létezik és eddig a spanyol Cristobal Guerrero és a svéd Joakim Ljunggren nyertek benne. Idén viszont az egyik legnagyobb olasz tehetségnek tartott Thomas Oldrati ért a csúcsra. A KTM-es endurós 2006-ban junior Európa-bajnok volt, 2007-ben a junior Világkupán az 5. helyen végzett, idén a Hatnaposon, azaz a csapat vb-n junior vb-cí­mhez segí­tette az olasz válogatottat, mí­g az elmúlt vasárnap junior Világkupa-győztes lett. Oldrati, aki kétütemű KTM EXC125-öt használ, egy-egy 4. és 1. helyet szerzett az Olasz GP-n.

Ahola

Az olaszok az E1-ben felemásan érezhették magukat. Egyfelől eldőlt, hogy az olasz Simone Albergoni, az örök dobogós, idén sem lehet világbajnok, másrészről az olasz Team Honda HM Zanardo csapat nagyon közel került ahhoz, hogy begyűjtse a 16. vb-cí­mét a finn Mika Ahola révén. Ahola a Svéd és a Spanyol GP után ismét duplázott, ellenben a legnagyobb riválisa, a KTM-es spanyol Ivan Cervantes leszerepelt. A Hatnapos egyéni legjobbja csak egy-egy 4. és 3. helyre volt képes, amiért Ahola az összetettben 9-ről 21 pontosra növelhette az előnyét vele szemben. Ahola a 20 speciálból 12-szer nyert, amiért nagyon stí­lszerűen ünnepelhette meg a Team Honda HM Zanardo a története 300. nagydí­ját az enduro vb-n.

Aubert

Egy másik olasz csapat, az UFO Corse Yamaha is vb-cí­mre készül. Az egyik legsikeresebb Yamaha alakulat a szezon végén kiszáll az enduro vb-ből, amelytől vb-arannyal akar búcsúzni. Erre minden esélye meg is van, hiszen az egykori motokrosszos, a francia Johnny Aubert az E2-ben 16 pontos előnnyel várhatja az utolsó fordulót. Az E1-hez hasonlóan az E2 is immár csak kétesélyes. Aubert azonban az Olasz GP-n megint egy óriási lépést tett afelé, hogy legyőzze a verhetetlennek tartott, 12-szeres világbajnok finn Juha Salminent. Idén sokadszorra csak a kettejük párbaja volt a nagydí­j. Az 1. nap Aubert fölényesen nyert Salminen előtt. Amí­g a yamahás 6, addig a finn csak 3 speciálon diadalmaskodott. A 2. nap is nagyon sokáig Aubert-nek állt a zászló. A 11 speciálból heten a legjobb volt, de az utolsó extrém teszten bukott, amiért Salminen győzhetett. Aubert mégis nagyon elégedett lehet. Salminen ellenében nem vesztett pontot az összetettben, mí­g a szezonzárón már két 4. hely is elég neki ahhoz, hogy hatalmas meglepetésre világbajnok legyen Salminen ellenében.