Okos lesz a 66-os ú

Az Egyesült íllamokat kelet-nyugati irányban közel 4000 km hosszan átszelő 66-os ú egyike a legismertebbeknek. A legendás közlekedési folyosó, melyet manapság már leginkább csak a turisták és a kalandorok használnak hamarosan a jövő újainak egyik szimbólumává válhat.

 

Ilyenek lehetnek a jövőben az utak

 

Egy házaspár, bizonyos Scott és Julie Brusaw ugyanis kifejlesztette a Solar Roadways nevű burkolatot, ami lényegében hatszögletű, körülbelül csatornafedél méretű, vastag üveggel burkolt napelemeket jelent, melyekkel kiváltható a mostani burkolat. Az általuk megtermelt energia pedig egyrészt a környező létesí­tmények, lakóövezetek számára lehet hasznos, másrészt a saját működésére is, merthogy ezeknek az egységek a beépí­tett LED-eknek köszönhetően okosúat alkotnak, ami például szükségtelenné teszi a felfestések használatát. Ezeket innentől fénnyel oldanák meg.

 

A Road to Tomorrow program keretében létrejövő beruházás elsőként a Route 66 Missouri-i szakaszán változtatja az aszfaltot napelemekké. A későbbiekben azonban máshol is alkalmazhatják.

 

Kí­váncsian várjuk, hogy mennyire válik majd be!