Nyugalom a hegycsúcsok fölött?

Valakinek lenyűgöző hang, másnak elviselhetetlen lárma: a robbanómotoros járművek, különösen a motorkerékpárok által keltett zajterhelésről szóló vita az Alpokban egyre inkább kiéleződik. Vajon hamarosan állandó lezárásokkal és innen-onnan való kitiltással kell számolnunk?

Leginkább a Sellát érinti a dolog. Mivel a Sella-kör névadójaként a Dolomitok leghí­resebb hágója, ezért mindig rajta kí­sérletezgetnek a forgalomszabályozás hatásaival. 2017 nyarának szerdáin a robbanómotoros autók és motorkerékpárok ki voltak tiltva, 2018-ban korlátozták a forgalmat és maximum napi 2000 gépjárműben határozták meg a hágót használó gépjárművek számát. 2019-ben bárki bármikor mehetett a Sellára – de már szorgosan munkálkodnak az egyéni forgalom korlátozásának újabb tervein.

A Dolomitokban évek óta heves viták folynak a forgalom csökkentésére irányuló intézkedésekről, az údí­jak bevezetésétől az időszakos – néhány órás – lezárásokig. Bár ezzel kapcsolatban a nitrogén-oxidról és a szén-dioxidról is szó van, de mindenekelőtt a zajterhelés a lényeg, ami miatt már a környezetvédelmi aktivistáktól az olyan hí­rességekig, mint a hegymászó Reinhold Messner, valamint jó néhány helyi polgármester is a motorosokat emelte ki különösen zavaró tényezőként. Itt, helyben nagyon érezni, hogy változások közelednek.

Pont a Dolomitok völgyeiben a szálloda- és vendégház-tulajdonosok már nincsenek feltétlenül a motorkerékpárral érkező vendégekre utalva; az elektromos kerékpárok elterjedésével gyakorlatilag bárki meghódí­thatja a legmeredekebb alpesi hágót is kerékpárja nyergében.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/02 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.