Nicky Hayden jövője

Az amerikai versenyző helyzete egyre komplikáltabb.

A 2006-os MotoGP világbajnok, az amerikai Nicky Hayden megsérült az X-Games-n, amiért nem indulhat a Cseh Nagydí­jon. A Kentucky Kölyök helyzete ezzel még bizonytalanabb lett a Hondánál.


Hayden nagyon nincs könnyű helyzetben. Hiába szerezte vissza két éve a Hondának a MotoGP vb-cí­met 2003 után, a korábbi amerikai szuperbike bajnok 2007-ben és idén is másodhegedűs lett a gyári hondás csapatban a spanyol Daniel Pedrosa mögött. Hayden tavaly aktuális világbajnokként nagydí­jgyőzelmet sem szerzett, és amí­g Pedrosa második lett az összetettben, addig ő csak a 8. helyen zárt. Idén sem jobb a helyzet. Pedrosa vb-cí­mért küzd, Hayden pedig még éremre sem volt képes. A 27 éves motorosnak ráadásul már a Hondával sincs olyan jó kapcsolata, mint egykoron. A gyári csapaton belül sok vitája volt már, a fejlesztésekben már nincs akkora szava, mí­g az általa olyannyira kért pneumatikus szelepvezérlésű RC212V-t igencsak megkésve kapta meg. Hayden helyzete pedig a Cseh GP előtt még kényesebb lett. Elindult az extrém sportok olimpiáján, a 14. alkalommal megrendezett X-Games-n, ahol a szupermoto versenyre nevezett be. A szupermoto az egyik legnehezebb motoros szakág az X-Games-n, hiszen az aszfaltos rész mellett szuperkrossz pályán is teljesí­teniük kell a pilótáknak. Slick gumikkal! Az edzésen a 15. időt érte el, amellyel nem kvalifikálta magát a 12 fős döntőbe. A legnagyobb baj azonban az, hogy Hayden meg is sérült. Egy ugratónál beütötte a jobb bokáját, amely előzetesen nem tűnt komoly sérülésnek. Főleg azért nem, mert Hayden balesete két héttel a Cseh GP előtt, augusztus elején történt. Hayden várt, de a sérülése mégis komolynak bizonyult, amiért le kellett mondania a brnói viadalt. Hayden négy év után hagy ki újra egy nagydí­jat!

Hayden helyzete ezzel még megjósolhatatlanabb lett a Hondánál. ím azt nem túlzás kijelenteni, hogy nehéz lesz meghosszabbí­tani a szerződését a gyári csapatnál. Ha Haydenben még nagyon bí­zna a Honda, akkor nem engedte volna elindulni a nagyon veszélyes X-Games-n. Hayden a verseny előtt folyamatosan tesztelt supermoto és szuperkrossz pályákon is, ám ő ennek ellenére nem számí­t szupermoto specialistának. Még akkor sem, ha egykoron jó nevű dirt track versenyző is volt! Haydent valószí­nűleg a Honda amerikai részlege segí­tette az indulásban – a Kentucky Kölyök a Honda első számú amerikai szupermoto alakulatában, a Troy Lee Teamben húzta a gázt, itt versenyzik Jeff Ward is. A Honda USA segí­tségére pedig nagy szüksége lesz a jövőben is Haydennek, ha továbbra is a gyári Hondánál akar maradni. A HRC-nél azonban már nincs akkora presztí­zse és Pedrosának, valamint menedzserének, Alberto Puignak már túl nagy hatalma van a Hondánál. Haydennek egyszerűen szárnyalnia kellene a felépülése után! Az augusztus végi San Marinó-i GP-n már ott akar lenni. Mindent összegezve, egyre nagyobb az esélye annak, hogy Hayden elhagyja a Hondát. Ez még akkor is igaz, ha több szatellit hondás csapat is érdeklődik utána. Ezzel párhuzamosan viszont egyre nagyobb a sansza annak, hogy Hayden aláí­rjon a Ducatihoz. Hayden a bolognaiakkal tárgyal a legintenzí­vebben és a Ducati biztosí­taná neki a legjobb állást is. Gyári csapat és kiemelt támogatás az amerikai piac fontossága miatt.

Hayden sérülése miatt azonban a Honda is hátrányba került. A Cseh GP után közvetlenül nagyon fontos tesztek is lesznek Brnóban. Ahol a 2008-as technika mellett már a 2009-es fejlesztéseket is kipróbálják. A Hondának viszont Hayden sérülése miatt kiesett egy alaptesztelője. Bár ezt lehet, hogy már nem is bánja a Honda, hiszen lehetséges, hogy a HRC tokiói központjában már egy teljesen új jövőt terveznek. Hayden nélkül.