Nemzetközi Oldalkocsis Találkozó, Kiskunfélegyháza

Közép-Európa legnagyobb oldalkocsis találkozójára hí­vták augusztus közepén az aszimmetrikus három kerék megszállottjait. A felvonuláson több mint 100 oldalkocsis motor és 300 szóló motor vett részt.

Az idei találkozó tematikáját a katonai motorok köré épí­tették fel, mivel a Magyarországon használatban lévő oldalkocsis motorok jelentős része katonai jármű volt. Természetesen a civil oldalkocsisok is megkapták a magukét a szakmázásból. ízelí­tőt hallhattunk a tőlünk nyugatra tomboló oldalkocsi épí­tési trendekből. A német Motek oldalkocsi-épí­tő cég előadásán túl bemutatkozott egy osztrák világjáró HD V-Road fogat versenyautóba illő futóműmegoldásokkal és egy vadonatúj, brutális méretű és technikai paraméterű oldalkocsis Moto Guzzi California épí­tés Belgiumból. A kiállí­tás szerves részét képezték még Tí­már Csaba oldalkocsi-épí­tő gyönyörű Steib, Stoye, HD, Sokol és Szentesi oldalkocsi replikái, és nem hiányozhattak a dönthető oldalkocsis motorok hazai mestere, Illés Csaba alkotásai sem.

Az oldalkocsisok családszerető népek, í­gy a már hagyománnyá vált gyermekmotoroztatás a rendezvény minden napját ünneppé tette az utánpótlás generáció számára is. A gyerkőcök már nemcsak utasként vették birtokba a találkozót, hanem elvezetgették az oldalkocsis mini segédmotorokat, de akadt működőképes oldalkocsis katonai Zündapp replika is gyermek méretben. A másik véglet, a találkozó legidősebb motorosa, Koncz Pista bácsi 81 évesen, saját oldalkocsis Pannoniájával érkezett, mí­g a legöregebb „lábon” érkezett motor dí­ját egy dán gyártmányú, 1939-es oldalkocsis Nimbus kapta. Hosszú távú rekorderként három orosz motoros az Ural-hegységen túlról, Jekatyerinburgból látogatott hozzánk.

A szervezett túrák és a zenei programok mellett idén is nagy sikere volt hazánk egyetlen oldtimer oldalkocsis kaszkadőr csapatának, az Izs-Team megdöntötte saját rekordját, és 8 emberrel emelte a levegőbe az oldalkocsis motor hajóját.

Jövőre jubileumát ünnepli a rendezvény, amelyre rengeteg újdonsággal és hatalmas meglepetésekkel készülnek a szervezők.

Szöveg: í“nodi írpád