Nem lesz Amerikai Nagydí­j sem!

Ismét elmarad egy tengerentúli nagydí­j a motokrossz vb-n. Miután decemberben törölték a Dél-Afrikai Nagydí­jat, a vb-t rendező Youthstream most azt közölte, hogy nem lesz verseny az Egyesült íllamokban sem.

Az Amerikai Nagydí­jjal ugyanaz a helyzet, mint a dél-afrikaival. Nagyon sokáig biztosnak tűnt ez is, aztán mégsem lett belőle semmi. Egy különbség mégis van, hiszen itt tovább tartott a huzavona. Amikor 2007-ben 1987 után visszatért a Nemzetek Krossza, azaz a motokrossz csapat vb az USA-ba, mindenki nagyon bizakodó volt egy jövőbeli Amerikai GP megrendezésével kapcsolatban is. A Budds Creekben megrendezett 61. Nemzetek Krossza óriási siker volt az USA-ban. És a Youthstream valamint az amerikai szövetség, az AMA még inkább nagyon jó kapcsolatba került egymással. A Nemzetek Krossza után felmerült annak a lehetősége is, hogy az amerikai motokrossz bajnokságot, a Nationalt a jövőben a Youthstream rendezze meg. Mí­g a Youthstream megnyitotta az irodáját is az USA-ban. A National rendezését aztán mégsem a Youthstream kapta meg, de az mégis biztosnak tűnt, hogy idén szeptember 20-án 1999 után ismét lesz Amerikai GP a motokrossz vb-n.

Aztán amikor törölték a Dél-Afrikai GP-t december 12-én, sokan már az amerikai verseny miatt is nagyon aggódtak. Mondván: a Youthstream még nem talált pályát és szervezőt, és szponzorokat sem. Idén január végén még inkább vészjósló lett a helyzet. A Youthstream egy körlevelet küldött szét a vb csapatai és gyártói között, amelyben azt közölték, hogy a legnagyobb valószí­nűség szerint 2010-ben lesz csak újra Amerikai GP. Giuseppe Luongo, a Youthstream vezetője a jelenlegi gazdasági válsággal, a szponzorhiánnyal és a kisebb utazási költségek szükségességével magyarázta akkor az Amerikai GP esetleges törlését. Amely most be is következett. Igaz hivatalos indoklás nélkül. Egyelőre. A háttérben azonban semmi titkot nem kell keresni, hiszen Luongo a januári körlevelében majdnem mindent elmondott. Amerikában jelenleg nincs pénz a szuperkrossz vb és a National mellett egy motokrossz vb nagydí­jra is. Mí­g a vb résztvevői nem igen támogatják a tengerentúli versenyeket. Egyszerűen túl költségesek az európai központú csapatoknak ezek az utazások. Főleg azt követően, hogy a Youthstream már nem ad költséghozzájárulást a tengerentúli viadalokhoz! Bár nincs infonk arról, hogy veszélyben lenne a Brazil Nagydí­j, azonban ezek után nem lenne meglepő, ha azt is törölnék.

Az Amerikai GP kiválásával 2008-hoz hasonlóan szintén csak 15 fordulós lesz az MX1 és az MX2 világbajnokság. Remélhetőleg ez a szám már nem fog csökkenni!