Nehéz MotoGP pályát épí­teni korrupció nélkül

Az indonéz kormány heroikus küzdelme a 2017-es rendezésért

Nem titok, hogy a Dorna és számos nagy gyártó igen elkötelezett abban, hogy Indonéziában is legyen MotoGP futam. A verseny ugyanis rendkí­vül népszerű a népes, ázsiai országban, ami nem mellesleg az egyik legnagyobb piaca a kis lökettérfogatú motorkerékpároknak és robogóknak. Sőt az utóbbi időben a középkategóriás modellek népszerűsége is lendületes emelkedésbe kezdett. Mindez azt jelenti, hogy a Honda, a Yamaha, a Suzuki, de még a Ducati is érdekelt az indonéz GP-ben.

 

2015-ben a Dorna vezetői össze is hoztak egy találkozót a helyi illetékesekkel, köztük az ifjúsági és sportminiszterrel, Imam Nahrawival és a Sentul versenypálya igazgatójával, hogy lefektessék az együttműködés alapjait.

 

A tárgyalások végeredményeként meg is született egy, a miniszter által aláí­rt szándéknyilatkozat, mely szerint Indonézia 2017-től, három évig szeretne otthont adni a MotoGP-nek.

 

A Sentul versenypálya

 

Csakhogy akadt egy kis probléma.

Az indonéz kormány nem akar pénzt ölni a Sentul pályába, ami jelenleg sem vonalvezetésében, sem a hosszában, sem pedig a kiszolgáló létesí­tményeiben nem felel meg a verseny előí­rásainak. Attól félnek, hogy mivel a hely magán kézben van, a ráfordí­tott összeg jelentős része eltűnne ilyen-olyan korrupciós csatornákon.

 

Ez az ellentét pedig ódáig vezetett, hogy Indonézia kicsúszott az eredeti határidőből, és bár Nahrawivalnak sikerült egy új deadline-t kiharcolni, még í­gy is nagyon nehéz lesz mindent tető alá hozni 2017-re.

 

Főleg, hogy a helyszí­n továbbra is kérdéses. Számos új versenypálya épí­tésére vonatkozó terv is napvilágot látott. így például a főváros, Jakarta mellé, illetve Szumátra déli részére, valamint Jávára épí­tendő létesí­tmény ötlete is felmerült.

 

Ezekből a legvalószí­nűbb, hogy a fővárosi lesz a befutó, állí­tólag már az anyagi fedezete is megvan és a munkálatok tényleg pillanatokon belül megindulhatnak. Az új pálya állami kézben lesz, és ha minden jól megy 2017-re el is készül.

 

(asphaltandrubber)