Négy úi cél Ausztriában

Alsó-Ausztria hegyei hűvös titokzatosságot árasztanak. Minden nyugodt és
az osztrákoktól jól megszokott precizitással rendezett. A levegő
tiszta, még a tehenek foltjai is szabályosak.

Van abban valami ősi természetesség és szabadság, amikor az ember óriási hegyek között van, és érzi, hogy urbánus léte ellenére mennyire eggyé tud válni a környezettel, és hogy mennyire kicsi is valójában. Alsó-Ausztria a legnagyobb, Bécs környéki tartomány, Budapestről motorral nagyjából 4 óra alatt megközelí­thető. Hegyeshalom után körülbelül másfél órás ú a nyugatra fekvő Payerbach, a háromezer fős település, ahol a császárkori épí­tészet szépen renovált épületeit az Alpok vonulatai határolják. A település a császárság ideje alatt is kedvelt üdülőtelep volt a bécsi tehetős családok körében, illetve itt van az UNESCO Világörökségét részét képző Semmeringi-vasúvonal eleje, a Schwarza folyót átí­velő azonos nevű viadukt, amely keresztezi Payerbach községét.


A viadukt északi részén van egy pince, amit eredetileg a hí­d felrobbantására szánt lőszerek tárolására alakí­tottak ki, mára viszont turistacélpont lett. Az egyik helyiségben a viadukt épí­tésének történetéről vetí­tenek több projektorral, klasszikus és elektronikus zenei aláfestéssel, a másikban pedig a Bécs és Trieszt közötti borvidékek termékeit kí­nálják. A Vinodukt nevet viselő hely tökéletesen bizonyí­tja, hogy az osztrákoknak van érzékük a turizmushoz, a vetí­tés nem professzionális, az egész kicsit esetlen, mégis olyan kedves és vendégszerető, hogy érdemes megnézni.

https://www.payerbach.at

A Bauhaus csúcsa

Payerbach nem csak folyó menti házai, és a viadukt környéke miatt érdekes, az Alpok szerpentinjein felfelé haladva, a Kreuzberg hegy oldalában áll Paul Khuner élelmiszergyártó, a majonéz kifejlesztőjének Adolf Loos által tervezett hétvégi háza. A világhí­rű épí­tész tervei alapján 1930-ben megépült ví­kendházat két tulajdonosváltást követően 1959-ben egy család vásárolta meg, akik aztán eredeti állapotára visszaállí­tották, azóta szállodaként és vendéglőként üzemeltetik. Az egykori nappaliban – aminek üvegfelülete csodálatos panorámát nyújt – kapott helyet az étterem, a régen gyerek- és vendégszobákként funkcionáló helyiségek pedig a szálláshelyeket biztosí­tják.


A Looshaus a második világháború előtti modern épí­tészet csodája, minden apró részlete letisztult, térkihasználása játékos, szí­nei, formái és épí­tészeti struktúrái miatt a ’30-as évek szupermodern atmoszféráját sugallja. Komoly időutazás. Az étlap is gondosan összeválogatott, nincs nagy választék, de az minőségi és nagyon í­zletes. Mindenképp érdemes megkóstolni a csalánpürét és a frittatensuppét, esetleg a lazacot vagy a helyi wienerschnitzelt, amit szigorúan salátával tálalnak, a hasábburgonyát felejtsük el köretként. Egy kiadós ebéd vagy vacsora nagyjából 40 euró fejenként.

https://www.looshaus.at/

Semmering „varázshegye” télen-nyáron

A Payerbach-tól kicsit délre fekvő Semmering Zauberberg minden évszakban várja a látogatókat. Az 1300 méteres csúcs nem túl magas, de feljebb van a Kékesnél. Nyáron a bevállalósabbak kipróbálhatják a downhillt, fiatalok segí­tik a megfelelő protektorok és kerékpár kiválasztását, 300 méter szintkülönbséget kell megtenni a köves, szerpentines úon. Csak haladóknak javasolt, az adrenalin-sokk nekik is garantált. Addig a kevésbé tapasztalt biciklisek kipróbálhatják a családi rollerpályát, sétálhatnak, vagy a környék éttermeiben választhatnak a helyi sörök és apfel gespritzek között, előbbiből egy korsó 5-7 euró között mozog.

https://www.bikeparksemmering.at/de/bikepark/


Egy kis izgalom és sport után nagyobb sétával, vagy tí­z perces autóútal és egy rövid sétával elérhető a hí­res 20 schillinges kilátás, Schneeberg csodálatos panorámája, ami egyútal Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A 2000 méter feletti kilátóban a világ tetején érzi magát az ember, a magas hegyek szinte beszippantják. Az egykori 20 schillinges bankón szereplő látványhoz hozzátartoznak a Semmeringi-vasúvonal viaduktjai, miközben a kilátóhoz olyan műemlékké nyilvání­tott, Otto Wagner által tervezett épí­tészeti csodák mellett halad el az ember, amelyekért már önmagában érdemes ellátogatni a környékre. A házak többsége üzemeltető nélkül, elhanyagoltan áll, ugyanis a műemlékvédelmi törvénynek megfelelően mindent az eredi állapotra kellene visszaállí­tani, ez azonban sokkal költségesebb, mint hogy befektetők sokasága kapkodjon a szecessziós épületek után.

https://www.puchberg.at/?de

A Lunzer-tó nyugalma

Hatalmas, csendes erdők veszik körül a Mostviertel tartományban lévő Lunzer-tavat, ami hí­res találkozópont Alsó-Ausztriában. Csónakázási, ví­zibiciklizési és strandolási lehetőséget is kí­nál, illetve több túraúvonallal is körbejárható. Lehet a rövidebb vagy a hosszabb kirándulást választani, remek program fiataloknak, időseknek és családosoknak egyaránt. Az emelkedők és lejtők kiegyensúlyozott váltakozásával kellően kimerí­tő, egész napos sétára is van lehetőség, miközben a környező turistaházakban helyi ételek és italok mellett megpihenhetünk.


Innen 30 perc kocsival Lackenhof, az Ötscher hegy lába, ahol nagyszerű, magyar kézben lévő szállodák várják a turistákat. Mindez a kommunikáció szempontjából lehet hasznos, ugyanis Alsó-Ausztria legtöbb részén nem beszélnek angolul. A vendéglátóhelyeken kedvesek és nyitottak a fogadók, de aki nem beszél németül, mindenképpen egyszerűbb olyan helyet választania, ahol magyar alkalmazottak is vannak. Ilyen például a lackenhofi Gasthof Kirchenwirt vagy a felújí­tott Hotel Jadhof, amiket a 1893 méter magas Ötscher hegyek vesznek körül. Családosoknak mindenképpen ajánlatos, ugyanis a szálló vendégek Wilde-Wunder kártyát kapnak a foglalásért cserébe, ami olyan programokat kí­nál ingyen, mint lovaglás, fürdőbelépés, hegyi felvonó vagy vadaspark-látogatás. Minden, a Mostviertel régióhoz tartozó Wilde-Wunder szálláshelyen üdülő részesül a kedvezményben, érdemes igénybe venni, mert télen-nyáron izgalmas élményeket kí­nál minden korosztálynak.

www.mostviertel.info

További információ:

www.also-ausztria.info