Motorozás egy világ romjain

A világ autóipari központja helyén lényegében egy szellemváros áll, a felhőkarcolókból kinövő fákkal. A hét leghangulatosabb videójához nem is kell ennél jobb háttér.

Bár nem jártam még Detroitban, de olvastam róla elég cikket, és láttam elég fotót ahhoz, hogy nagy vonalakban tudjam, miről van szó. A világon nincs még egy olyan hely, ahol a válság annyira súlyos nyomokat hagyott volna, mint az autógyártás egykori központján.
Az egykori art deco iparközpont mára lényegében elnéptelenedett és csődbe ment, csodálatos épületei pedig csak romos dí­szletek – elég csak a központi pályaudvarra gondolni, ami üresen áll a város szélén.

 

 

A hanyatlás az olajválsággal indult, és Detroit bizonyí­totta, hogy mindig van lehetőség mélyebbre süllyedni: a munkanélküliséget meg lehet fejelni drogfüggéssel, a drogfüggést fegyveres rablással, a fegyveres rablást gyilkossággal, a gyilkosságot etnikai háttérrel.
A nagyon sötét kép mellett azonban van egy másik arca is a városnak, a romok tövében megbúvó új élet, amikről legalább annyi cikk szól már, mint a súlyos problémákról – ez pedig ha nem is felemelkedés jele, de legalább biztosak lehetünk, a romok alól utat tör magának az élet.
Ezt a hangulatot kőbányai srácként különösen át tudom érezni, de csepeli, miskolci, dunaújvárosi vagy ózdi olvasóink is egészen biztosan tudják, mire gondolok.

 

 

Ennek az “újrakezdés és romantik a romokon” érzésnek a motorizált változata a fenti videó. Egy veterán korú Honda trackerrel veszik birtokba az egykori Packard autógyár poszt-apokaliptikus telepét. Először lent a gazban, majd a lépcsőkön fel egészen az ötödik emeletre, a majd ki a tetőre, ahol a lábuk (kerekük) alatt terülnek el a romok, amikről a cikk elején í­rtam.