Motorosok csatlakoztak a háborúhoz

Egy holland motorosbanda tagjai az iraki kurd önvédelmi erők oldalán szálltak be az Iszlám íllam (IS) elleni harcba.

A hí­rt a hágai ügyészség szóvivője jelentette be, hozzátéve, hogy bár a holland törvények korábban büntették a külföldi fegyveres erőkhöz való csatlakozást, ma már csak a Hollandia elleni harc számí­t illegálisnak.
Ehhez az állásfoglaláshoz szükség volt, hogy a No Surrender (Nincs megadás/Nem adjuk meg magunkat) nevű holland motoros klub három tagja Irak észkaki részére utazzon, és csatlakozzanak az IS ellen küzdő kurd önvédelmi erőkhöz.

 

A No Surrender egyik tagna egy kurd harcossal

 

 

Az elmúlt időszakban több európai állam – köztük Hollandia is – amiatt agódott, hogy több muzulmán állampolgára is csatlakozott a szélsőséges IS-hez. í“vatos becslések szerint is több ezer nyugat-európai állampolgár harcol Irakban és Szí­riában az Iszlám íllam oldalán, és a hatóságok attól tartanak, hogy a hazatérésük után terrorcselekményeket követhetnek el Európában. ím mivel a kurd önvédelmi erők nem számí­tanak terrorszervezetnek (szemben a törökországi kurd lázadócsoporttal vagy a Kurdisztáni Munkáspárttal), a három motoros csak abban az esetben számí­that jogi felelősségre vonásra, ha bűncselekményeket, például kí­nzást vagy nemi erőszakot követnek el.