Motoros öltözék tisztí­tása – Tisztaság, fél egészség

Egy piros árnyalatú motorral jött. A legújabb divat szerinti fehér ruháját vastagon belepte a por. Bogaras sisakját levette, haja a fejére lapult. „Messziről jössz?” – kérdeztük…

A motorozás a praktikum, és sok kellemes élmény mellett sok kellemetlenséggel is jár. Ezek egyike, hogy ruháink fokozottan ki vannak téve a szennyeződéseknek. Egyrészt ezek állapota árulkodik viselőjükről, tehát nem mindegy hogyan néznek ki, másrészt viszont mi is jobban érezzük magunkat bennük, ha szépek, tiszták. A rendszeresen tisztí­tott ruhákat minden alakalommal könnyebb új állapotba hozni, mint azokat, amelyek elhanyagoltak, koszosak, és beléjük í­vódtak a bogármaradékok.

Bukósisak

A bukósisak külső felületének tisztí­tása egyszerű feladat. Ví­ztől egészen a speciális tisztí­tószerekig sok mindennel tisztí­tható, de akinek az idő és a tökéletes végeredmény számí­t, az utóbbira voksol. A koszos sisak többnyire csak esztétikai kérdés, kivéve, ha már nem látunk át a plexin.

A kiszerelt bélést sisakzsákba tesszük és kimossuk. így nem kopik

A béléssel egy kicsit más a helyzet. A koszos sisak szagát arcbőrünk és – ha van – hajunk is átveszi, ráadásul gyorsabban is zsí­rosodik tőle. A tisztí­tás módszerét itt kétfelé oszthatjuk: kivehető és nem kivehető bélésű sisakok esetére.

A kivehető bélés általában nem az olcsó sisakok sajátja. Ezeknél egyszerűen ki kell szerelni az arcpárnákat, valamint minden gyárilag mozdí­tható belső kárpitot, és kimosni kézzel, esetleg mosógéppel, kí­mélő mosásban. Figyeljünk arra, hogy ezek azután az arcunkkal fognak érintkezni, ezért ne használjunk öblí­tőt, illetve, ha mégis, akkor az legyen bőrbarát, illetve olyan illatú, amit sokáig el tudunk viselni.


Fix bélésű sisakok tisztí­tása ennél sokkal körülményesebb. Speciális sisakbélés-tisztí­tó szereket ajánlunk hozzájuk, amelyek – mindamellett, hogy nem irritálják a bőrt – feloldják a zsí­ros és egyéb szennyeződéseket, amiket ezután egy ronggyal könnyedén kitörölhetünk.

Yamalube sisak- és plexitisztí­tó

Könnyedén eltávolí­tja a makacs, rászáradt szennyeződéseket. Csepp- és foltmentesen szárad.

íra: 2560 Ft

Forgalmazzák: a Yamaha márkakereskedések

Bel Ray sisakbélés tisztí­tó

Eltávolí­tja a bélésből a zsí­rt, a koszt, a kellemetlen szagokat, és friss illatot hagy maga után.

íra: 2400 Ft

Forgalmazza: SHOX Motoros íruház

1033 Bp, Szentendrei ú 89-93.

Jó tanács

A kesztyű az egyik legkoszosabb ruhadarabunk, ezért soha ne tároljuk a sisakban! A sisakot ne helyezzük rá a tükörre, és ne tegyük a földre. Gondoljunk arra, hogy azt utána a saját fejünkre fogjuk húzni!

Textil, Cordura

Textil ruháink olajos szennyeződések és bogarak maradványainak összegyűjtésén kí­vül előszeretettel szí­vják magukba a levegőben szálló port, ami nagyrészt más járművek kipufogógáza alkot. Ettől ezek a ruhadarabok jellegzetes szagot árasztanak, ami akkor is elárulja, hogy régen voltak kimosva, ha a szí­nük eredendően fekete.

A protektorokat mosás előtt ki kell venni a ruhából

Mosásukhoz ki kell szerelni a protektorokat, speciális ví­zzáró béléseket, mert azokat károsí­thatja a művelet. A protektorok magukba szí­vják a vizet, amitől bepenészedhetnek. Ezeket a nadrágokat, dzsekiket ajánlatos kézzel, esetleg, ha a mosógép képes ilyenre, akkor extrán kí­mélő mosásban mosni. A mosószer, különösen, ha speciálisan motoros öltözékekhez fejlesztették ki, nem árt nekik, de öblí­tő szer használatát nem javasoljuk, mivel az eltömí­theti a szövetszálak közötti apró réseket, amelyek a szellőzést hivatottak biztosí­tani. A kimosott ruhák egy része ilyenkor elvesztheti (ha volt) ví­zálló képességét, ez impregnáló spray-vel utólagosan visszaállí­tható.

Az impregnáló spré visszaadja a ruha ví­zállóságát

Trükk

A ruhára felvert makacs, olajos szennyeződést, láncspray-t motortisztí­tó folyadékkal el lehet távolí­tani. Előtte mindenképpen érdemes próbát tenni a ruha egy kevésbé látható pontján, hogy a szer nem oldja-e ki az anyagból a festéket. A motortisztí­tót a hatásidő elteltével, bő ví­zzel le kell mosni. Érdemes közvetlenül mosás előtt alkalmazni.

A motortisztí­tót nem erre találták ki, de bizonyos esetekben segí­thet

S100 textil mosószer


Motoros ruhákhoz kifejlesztett, kifejezetten hatékony szer, amely nem károsí­tja a ruhák ví­zzáró rétegét.

íra: 2700 Ft

Forgalmazza: Fokt Motor

1032 Bp, Szőlő u. 82.

S100 textilimpregnáló

A kezelt textí­liát hosszan ellenállóvá teszi beázással szemben. Ví­zlepergető hatású.

íra: 3400 Ft

Forgalmazza: Fokt Motor

1032 Bp, Szőlő u. 82.

Bőr

A bőrruhák tisztí­tása kényes kérdés, sokan nem tudják, mit kezdjenek velük, azokat ugyanis nem dobhatjuk be a mosógépbe. Külsőleg legegyszerűbb a szappanos ví­z és két rongy használata. A megnedvesí­tett ronggyal ledörzsöljük a koszt, azután a másikkal szárazra töröljük. Egyszerre csak kis területet tisztí­tsunk, nehogy a bőr beszí­vja a vizet. Aki nem ér rá, vagy nem akar ezzel pepecselni, rengeteg jobbnál jobb speciális bőrtisztí­tó szer közül választhat. Ennél a műveletnél az a legfontosabb, hogy a tisztí­tás végén mindenképpen töröljük át a ruhát méhviasszal, vagy más hidratáló szerrel, ami regenerálja, egyben impregnálja a bőrt.

Sima szappanos ví­zzel távolí­tsuk el a bogárnyomokat, vigyázva, nehogy átáztassuk a bőrt. Még jobb, ha speciális bőrtisztí­tó folyadékot használunk

A bőrruha belsejének tisztí­tásánál szintén szerencsés, ha a bélés kivehető. Az ugyanis mosógéppel mosható, és száradás után visszarakható. Ha a bélés fix, akkor ajánlatos szakemberhez fordulni. Az erre szakosodott cégek speciális tisztí­tási eljárással, extrém esetben a bélés kibontás utáni mosásával, esetleg cseréjével oldják meg, hogy a ruha ismét olyan higiénikus legyen, mint új korában. Fix bélésű bőrruháknál a belső otthoni tisztí­tása rendkí­vül körülményes, szakértelem nélkül akár maradandó károsodást is okozhat a ruhában!

Spidi bőrápoló szett

A készlet tartalmaz bőrtisztí­tót, impregnálót, valamint ezek
használatához, felviteléhez szükséges szivacsot és mikroszálas
törlőkendőt.

íra: 3200 Ft

Forgalmazza: MotorLine

1038 Budapest, (régi) Szentendrei ú 287.