MotoGP technika hétköznapi motorosoknak

Meglepő, mennyi paramétert rögzí­t a BRAIN One

A közúi motorosoknak és a versenypályára járóknak, motortól függetlenül hasznos lehet a BRAIN One néven megismert apró szerkezet, amiben szenzorok tömkelege monitorozza az eseményeket, a járművel és a sofőrrel kapcsolatos információkat. A tenyérnyi méretű, ví­z- és ütésálló eszköz többek között méri és naplózza a sebességet, a kanyarban, gyorsí­táskor és fékezéskor fellépő erőket, az egykerezési szögeket és a szintkülönbségeket. Ezek mellett rögzí­ti a fordulatszámot, a sebességváltásokat, a külső hőmérsékletet, a pulzusszámot és természetesen a köridőket.

 

GPS modulja segí­tségével megrajzolja az adott pályán használt nyomvonalakat, melyek elemzése szintén segí­thet a sofőröknek az í­vek tökéletesí­tésében. Emellett egy esetleges baleset esetén riasztást is küld az előre megadott telefonszámra az aktuális pozí­cióval, ami akár életet is menthet.

 

galéria BRAIN One: MotoGP technika hétköznapi motorosoknak
Kattintson a képre a galériához!


A mért adatoknak 4GB tárhely áll rendelkezésre. Megnézésükre és megosztásukra pedig készült egy dedikált, okostelefonos applikáció. Maga az eszköz rögzí­tése pofonegyszerű. Egy konzolt kell felrakni a motorra, amire egy mozdulattal felpattintható a mérő.

 

A BRAIN One jelenleg beindí­tó kampánynál tart. A vételára 229 euró, ami napi árfolyamon átváltva nagyjából 70 000 forintnak felel meg.

 

 

(forrás: kickstarter)