MotoGP Sepang: Életbentartott remény

Andrea Dovizioso győzelmével zárult a MotoGP trilógia.

Nagy várakozás előzte meg a maláj futamot, a nagy kérdés az volt, hogy ünnepelhet-e újabb világbajnoki cí­met Marc Marquez vagy Dovizioso hozza a “kötelező” győzelmet és Marquez sem végez mögötte. Ez volt a kulcs ugyanis ahhoz, hogy az utolsó, valenciai futamon dőlhessen el a VB cí­m sorsa.

A délelőtti bemelegí­tő edzés még száraz pályán zajlott, ahol Dovizioso, Zarco, Rossi volt a sorrend. Marquez a nyolcadik helyen zárt, érezhetően nem voltak meg a szükséges beállí­tások erre a hétvégére.

Aztán jött a futam, a ví­zes pályán rajtoló futam. Marc Marquez villám rajtot vett a hetedik helyről azonban a nagyon későn vett féktávnak kisodródás lett az eredménye, de összességében sikerült bekatapultálnia magát az élmezőnybe. A futamot a rajttól a puha eső gumikon rajtoló Johann Zarco vezette meggyőző előnnyel. Zarcoval ellentétben a gyári Yamahások ismét szenvedtek, volt pillanat amikor Rossi 13, Vinales 16. helyig csúszott vissza. Megjegyzendő, hogy a KTM-es Bradley Smith a hatodik helyen is haladt az első körökben.

A száradó pályán aztán a mezőny több pontján is jöttek a pozí­ció cserék. Az élen Lorenzo, Dovizioso, Zarco, Marquez sorrend alakult ki, mí­g hátrébb a hatalmas felzárkózást produkáló Danilo Petrucci és az előrébb lépdeló Yamahás duó emlí­tendő. Petrucci végül a hatodik helyig jutott, mí­g Rossi hetedik, Vinales kilencedik lett.

Az élen négy körrel a vége előtt jött el a váltás, amikor Lorenzo hibázott egyet a célrarában. Bár utána még Dovi mellé gyorsult de belátta, hogy vele ma nem kell meccselnie. Dovi végül hozta a számára kötelezőt, mögötte pedig csapattársa végzett í­gy teljes lehet a Ducati-s öröm.

A harmadik helyet jól kontrolálta Zarco, a száradó pályán próbált tempót váltani ugyan, de pár megingást követően inkább a Marquezzel szembeni előny ápolásával törődött. Ez sikerült is neki, nyolc másodperces előnnyel haladt át a vonalon.

Emlí­tést érdemel a végül csak bemutatkozó (Rossit helyettesí­tette volna Aragonban, végül Folger helyett ugrott be) holland tehetség, Michael van Der Mark aki első hétvégéjén egy helyezéssel csúszott le a pontszerző helyekről.

És akkor, hogy állunk most? Az idei hatodik győzelmével megszerezte a célnak kitűzött 25 pontot Dovizioso í­gy a 33 pontos hátrányából sikerült faragnia, Valenciára 21 pont különbséggel érkeznek meg a felek. Persze, 21 pont is rengeteg, de sose felejtsük el, hogy ez egy technikai sport és bármi lehetséges. A múlt ezt párszor már bebizonyí­totta, november 12-én minden eldől.

Az viszont vitathatatlan tény, hogy arra kevesen tippeltek volna, hogy az idei évben ennyi győzelmet érhet el a Ducati. Ez viszont bebizonyí­totta, hogy csak beérik a hosszú évek óta tartó kemény munka, a Ducati már nem csak gyors, hanem egy minden téren kiemelkedő erényekkel rendelkező csomag. Ennek köszönhetően pedig végre Dovizioso is bebizonyí­thatta, hogy nem véletlenül volt ő akkora tehetségnek kikiáltva… Az idei év biztos, hogy még erősebbé tette őt és ez nem csak az utolsó futamon, de a következő szezonban is okozhat fejtörést az ellenfeleknek. Mentális erejéről árulkodnak a körülötte dolgozó emberek szavai, valamint az idei évben ví­vott utolsó kanyaros küzdelmek megnyerése.

Folytatás november közepén!