MotoGP Magyarországon!

Hazánkban 2009 szeptemberében kerül megrendezésre az első MotoGP futam a hamarosan épülő Balatonringen.

Az örömteli hí­rt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jelentette be a mai napon. További örömre ad okot, hogy 2013-ig, azaz minimum öt éven keresztül biztosan megrendelésre kerül majd a magyar futam.

A Balatonhoz közeli, a Sávoly község melletti, – a sármelléki nemzetközi repülőtérhez és az M7-es autópályához közeli – Balatonringre keresztelt pályát idén szeptemberben kezdi el épí­teni a Sedesa csoport több mint 80 millió eurós beruházás keretében. Várhatóan 8-10 hónap múlva fog elkészülni és az első versenyt 2009 szeptemberében fogják megrendezni.


A Balatonring látványterve

A 4650 méter hosszú pálya hasonlí­t majd a valenciaihoz, s kialakí­tásánál több élversenyző, többek között Valentino Rossi és Talmácsi Gábor véleményét is figyelembe vették. A Balatonring nyolc jobb és nyolc bal kanyarból áll majd, a pálya minimális szélessége 14 méter, az elérhető maximális sebesség 315 km/óra lesz. A nézőtér befogadóképességét minimum 100 ezer főre tervezik, ebből 30-50 ezer néző részére kí­vánnak ülőhelyet biztosí­tani.