MotoGP beszámoló

Igencsak emlékezetes volt a jubileumi 20. Ausztrál Nagydí­j. A 20 éves Mike Di Meglio a legfiatalabb francia világbajnok lett és megszerezte a franciák 5. vb-cí­mét. 1991 után újra mindhárom kategóriában a rajtelsők lettek a nagydí­jgyőztesek is. A 250-ben az olasz Marco Simoncelli egy nagyon izgalmas párharc végén diadalmaskodott a spanyol Alvaro Bautista ellen és az idei 5. sikerével megint egy hatalmas lépést tett a vb-aranya felé. A MotoGP-ben a trónfosztott tavalyi ducatis világbajnok, az ausztrál Casey Stoner Di Meglióhoz hasonlóan nagyon fölényesen nyert, azaz július óta első í­zben tudott újra győzni. Ez volt Stoner idei 5. nagydí­jgyőzelme. A királykategóriában a 8-szoros világbajnokot, az olasz Valentino Rossit is ki kell emelni, hiszen a 12. rajtkockából felzárkózott egészen a 2. helyig!

    Nekünk magyaroknak is felejthetetlen marad a 20. Ausztrál GP! Talmácsi Gábor a 8. ausztráliai versenyén első alkalommal végre valahára dobogóra állhatott. Mí­g a vb másik magyar tagja, Tóth Imre is a karrierje legjobb ausztrál viadalát tudhatja magáénak. A 23 éves Tóth Imi a hétvégén felülhetett sérült csapattársa, a spanyol Hector Barbera gyári Apriliájára és egyből a pályafutása legjobb 250-es eredményét érte el a 13. helyének köszönhetően – Tóth Imre a 125-ben már volt kilencedik is.


  

     Honfitársunknak ez volt az 5. pontszerző nagydí­ja a negyedliterben és a korábbi négy versenyen mindig a 15. helyen intették le. A Tóth-csapat magyarja elrontotta a startját, de utáni az eddigi egyik legjobb vb-teljesí­tményét nyújtotta száraz pályán. Tóth a 21. helyről kezdte meg a felzárkózást. Hamar előrejött a 16. helyig, majd fél távtól a cseh Karel Abrahammal és az olasz Alex Baldolinivel meccselt a 14. helyért. Ezalatt többen buktak valamint technikai okok miatt kiálltak – az olasz Mattia Pasini a 6. helyről elesett, a japán Hiroshi Aoyama a 4. helyről motorgondok miatt feladta, mí­g a cseh Lukas Peseknek az utolsó körben fogyott ki a benzine – , amiért Tóth Imre még feljebb kerülhetett. Végül nem bí­rt a két riválisával, de a 13. helye í­gy is bí­ztató lehet a jövőt illetően.