MotoGP – Ausztrália

Ugyan világbajnokunk Talmácsi Gábor az 1. időmérőn csak a 17. helyen végzett, ám mégis lehetett sikerélményünk. A vb-egyetlen magyar alakulatának, a Tóth-csapatnak mindkét tagja mosolyoghatott. Tóth Imre azért, mert jól motorozott a gyári Aprilián, az RSA250-en, a spanyol Hector Barbera meg azért, mert szombaton már hazaszállí­tják Japánból.

   

    Tóth Imi a karrierje alatt első í­zben ülhetett fel pénteken egy gyári motorra – honfitársunk Barbera gépét kapta meg – , amellyel egyből nagyon biztatóan motorozott. A délelőtti száraz edzésen is sokáig az élmezőnyhöz tartozott, ellenben a délutáni szakadó esőben szinte végig az élboly tagja volt. Sokáig ingázott a 4. és a 7. hely között, majd csak a hajrában csúszott le a 14. helyig. Hosszú-hosszú idő után végre megmutatta vb-pontszerzőnk, hogy mire is lehet képes. Tóth Imrében mindenképpen benne van a pontszerzés! Imi pedig idén még tovább fejlődhet, hiszen már biztos, hogy az év végéig megkapja az RSA250-et. Az ok: Barbera idén már nem ülhet motorra! Az egy hete a Japán GP-n súlyosan megsérült motorosnak még legalább 3 hónap pihenőre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felépüljön a többszörös csigolyatöréséből – kedden megállapí­tották, hogy nem csak 2, hanem 3 hátcsigolyája tört el. Ennek dacára mégis mosolygós a Tóth-csapat sztárja. Az orvosok szerint szállí­tható állapotban van, amiért szombaton már el is hagyhatja Japánt. Tokióból Amszterdam és Madrid érintésével érkezik majd meg Valenciába. Barbera szülőfaluja, Dos Aguas Valencia tartományban található.


    A spanyolokon egyébként átok ülhet, hiszen pénteken Phillip Islanden rengeteg spanyol bukott. Főleg a 250-ben és a 125-ben. A nyolcadliterben balesetet szenvedett Sergio Gadea, Esteve Rabat, Marc Marquez és Pol Espargaro is. Espargarónak a jobb kezén megsérült három ujja, mí­g a mutatóujja el is tört. A 250-ben Alex Debonnak volt egy durva bukása és el is vesztette az eszméletét. De nem csak spanyolok estek. Az olasz Fabrizio Lai nekirohant a gumifalnak és rásérült a jobb térdére. Ellenben a finn Mika Kallio látványos rodeózással és motokrosszozással kivédett egy nagysebességű bukást! Látszik rajta, hogy jégmotorozik is! Szárazon viszont Kallio jól ment, hiszen ő volt a leggyorsabb a délelőtti szabadedzésen. A szakadó esőben viszont a spanyol Alvaro Bautista volt nagyon magabiztos és egyértelműen jelezte az olasz Marco Simoncellinek, hogy ő még nem mondott le a vb-cí­mről riválisa javára.

    A MotoGP-ben is kétféle erősorrendet láthattunk pénteken. Az 1. szabadedzésen a Bridgestone gumigyár két világbajnoka, a ducatis Casey Stoner és a yamahás Valentino Rossi foglalta el az első két helyet, ellenben a 2. szabadedzésen már a Michelin gumigyár és a Honda két bukósisakosa, az amerikai Nicky Hayden és az olasz Andrea Dovizioso diktálta az iramot a hideg esőben és az erős szélben. A Michelin eső gumijai nagyon jók, hiszen az első ötben hárman a francia papucsokat használják. A 8-szoros világbajnok Rossi (a 6. hely lett az övé) és Stoner (a 4. helyen zárt) azonban lehet, hogy nem akartak feleslegesen kockáztatni, mivel szombatra jobb időt mondanak.