Mobilappok motorosoknak

Miért éppen a motorosokat kerülnék el az okostelefonok? A kérdés, hogy uralja, vagy segí­ti-e az életünket a technológia. Olyan alkalmazásokat szedtünk össze, amikre az utóbbi igaz.

WeRide
Egyfajta motoros közösségi háló, amelyen keresztül egyszerűen üzenhetünk barátainknak, megoszthatunk úvonalat, és megszervezhetünk egy közös gurulást. Majd ha a szervezésen túl vagyunk, a motorozás közben készült képeket hozzácsatolhatjuk a bejárt úvonalhoz, sőt, menet közben, bekapcsolt GPS esetén nemcsak a saját helyzetünket követhetjük, hanem a többiekét is – ha hazaértünk, egyből el is kezdhetünk vitatkozni a történtekről.
A program elérhető angol, spanyol, francia, olasz, portugál, német, orosz, katalán nyelven, használat közben érdemes felkészülni arra, hogy a bekapcsolt GPS miatt hamar lemerülhet a telefon akkumulátora.
(iOS és Android)

galéria Mobil appok motorosoknak

Best Biking Roads
80 ország 10 000 legjobb úvonala – világszerte. Túra előtt csak meg kell adni, merre indulunk, és válogatni az ajánlások és az értékelések között. A program adatbázisa az azonos nevű honlapén alapul, amit közel húszezer felhasználó gyűjtött össze az évek során.
(iOS és Android)

galéria Mobil appok motorosoknak

CoPilot GPS
A megszokott GPS appoktól eltérően előre letölti a térképeket, használatához nem szükséges internetkapcsolat, í­gy külföldön is jól használható, miközben nem kell horribilis roamingdí­jakkal számolni. Hogy a program ne foglaljon hatalmas helyet, régiónként tudjuk letölteni a térképeket.
Az ingyenes verzió csak a térképeket tartalmazza, ahhoz, hogy navigáljon is a készülék, meg kell vásárolni a fizetős változatot – onnantól viszont egy világszerte jól működő programot kapunk, ami a navigálás mellett olyan extra információkkal is ellátja a motorost, mint időjárás-előrejelzés vagy a várható átlagos üzemanyagárak.
(iOS, Android, Windows Phone)

galéria Mobil appok motorosoknak

EatSleepRIDE
Egyfajta mindent tudó motoros appot akartak létrehozni a készí­tők. A program fő eleme a szociális rész, amivel ismerőseink között megoszthatunk úvonalat, és olyan hozzá tartozó adatokat, mint sebesség, tengerszint feletti magasság vagy a kanyarokban elért dőlésszögek. Emellett van benne egy balesetjelző funkció, amit bekapcsolva a telefon szenzorai érzékelik a bekövetkező balesetet (például a hirtelen lassulásból vagy rázkódásból), és segélyüzenetet küld a koordinátákkal a megadott számra.
(iOS, Androidra hamarosan)

galéria Mobil appok motorosoknak

MotoGP Live Experience
A Moto GP hivatalos applikációja, amellyel rendkí­vül jól követhetjük a gyorsasági világbajnokság állását, a versenyeket, élvezhetjük az audiokommentárt, könnyen hozzáférhetünk az eredményekhez és a statisztikákhoz – egyszóval egy komplett hí­rcsatorna és tudásbázis, rendkí­vüli exkluzí­v képekkel és videókkal. Ezzel egy csapásra a GP szakértői lehetünk.
(iOS és Android)

galéria Mobil appok motorosoknak

mototrackTOUR
Egy igen egyszerű és jól működő menetnaplózó alkalmazás, amit elég elindí­tani, és rögzí­ti az utazás minden paraméterét – az úvonaltól kezdve a sebességen, a tengerszint feletti magasságon át gyorsulásokig. Ezeket a motorozás után elmenthetjük magunknak, vagy megoszthatjuk a barátainkkal. A mototrackTOUR abban emelkedik ki a többi hasonló program közül, hogy nem igényel folyamatos adatkapcsolatot – tehát isten háta mögötti, térerőtől elzárt szakaszokon is kifogástalanul működik.
(iOS és Android)

galéria Mobil appok motorosoknak

Pocket First Aid & CPR
„Ez az alkalmazás már életet mentett” – hirdeti magát büszkén. Motorozás közben könnyen megtörténik a baj, ráadásul ilyenkor sokszor távol a segí­tség. Ilyen helyzetben menthet életet a Pocket First Aid, ugyanis egyértelmű elsősegélynyújtási utasí­tásokat ad, valamint videókkal, rajzokkal segí­ti a sérültek megfelelő ellátását, egyértelmű instrukciókat ad, milyen helyzetben mit kell tenni. Ez az alkalmazás mentette meg annak az életét, aki 65 órára egy épület romjai alatt rekedt a haiti földrengés után.
(iOS és Android)

galéria Mobil appok motorosoknak

###

Rain Alarm
Személyre szabott időjárás-előrejelző program. A program begyűjti a meteorológiai szolgálatok jelentéseit és szinkronizálja a GPS-adatokkal – éppen úgy, mint az okostelefonok beépí­tett időjárás-figyelői –, de a riasztást már a motoros által beállí­tott feltételek figyelembevételével teszi – például ha valakit egy könnyű zápor nem zavar, akkor nem riaszt, de egy súlyos vihar érkezése előtt jelez, hogy ideje hazafelé venni az irányt. A valós idejű figyelmeztetés a Pro változat sajátja.
(iOS és Android)

galéria Mobil appok motorosoknak

Gyorshajtás
Magyar fejlesztésű gyorshajtás-büntetéskalkulátor. Egy traffipaxba belefutva megadhatjuk, hogy milyen korlátozásnál milyen sebességgel haladtunk, a program pedig kiadja, hogy milyen összeget fog tartalmazni a Szombathelyről érkező csekk. A program fizetős változata ezenfelül traffipax-előrejelzéssel is szolgál.
iOS

galéria Mobil appok motorosoknak

Ulysse Speedometer
GPS-alapú sebességmérő és rögzí­tő program, ami akár a motor kilométeróráját is pótolhatja. Mivel menet közben jegyzi a GPS-ből kinyert többi adatot (haladási irány, átlagsebesség, tengerszint feletti magasság), az egész utunkat pontosan loggolhatjuk vele. Az adatrögzí­tés és a sebesség pontos mérésén kí­vül pályázásnál is hasznos lehet, hiszen nyomon követhetjük a köridők javulását, vagy akár a legjobb szakaszeredmények alapján kikalkulálhatjuk az elméleti legjobb körünket.
(Android)

galéria Mobil appok motorosoknak

Piaggio Multimedia Platform
Az olasz gyártó applikációja felveszi a kapcsolatot a járművel – a például a 2013-as és az utáni Piaggio X10-zel és MP3-mal, és az érintőképernyő egy kiterjesztett műszerfallá változik. A sebesség és a fordulatszám mellett láthatjuk, hogy pontosan mekkora az aktuális teljesí­tmény és forgatónyomaték, mennyi üzemanyagot használunk fel, mekkora az akkumulátor feszültsége, mekkora a gyorsulásunk – és még tucatnyi adatot a motor működéséről. A program ráadásul tárolja az információkat, beleértve a GPS-koordinátákat és az úvonalat is. Ezenfelül jelez, ha kevés a benzin a tankban, és automatikusan kikeresi a legközelebbi benzinkutat, vagy meghibásodás esetén az elérhető szervizeket. Az Aprilia Multimedia Platform azonos képességű program, csak az Aprilia Caponord 1200-zal működik együtt.
(Android, iOS)

galéria Mobil appok motorosoknak

BMW Motorrad Tour Tracker
Újabb motoros közösségi applikáció, amely GPS-szel rögzí­ti a túra úvonalát, amit később megoszthatunk barátainkkal – illetve hozzáadhatjuk az úon készült képeket, videókat. A program egyik hasznos extrája, hogy külföldön a magas roamingdí­jak elkerülése miatt nem tölti fel egyből az internetre az adatokat, hanem csak később, amikor hazai hálózaton vagy Wi-Fi-n keresztül végezheti el a feladatot.
(Android, iOS)

galéria Mobil appok motorosoknak

Pirelli Diablo Super Biker
A hí­res gumigyártó fejlesztése egyfajta kezdő telemetria rendszerként működik. A telefon ugyanis rögzí­ti az úvonalat (versenypályán a körök számát is), a sebességet és a dőlésszöget, amit később böngészhetünk, értékelhetünk, illetve összehasonlí­thatunk másokéval – és ezáltal jobb pilótákká válhatunk.
(Android, iOS)

galéria Mobil appok motorosoknak

Going Abroad
Mekkora sebességkorlátozás van érvényben a spanyol autópályákon? Milyen kötelező biztonsági felszerelésről kell gondoskodnunk, ha Szlovákiába utazunk? Nem kell hosszasan túrni az internetet ezek miatt, ugyanis az Európai Bizottság által finanszí­rozott programból gyorsan tájékozódhatunk a célország közlekedési tudnivalóiról.
(Android, iOS, Windows Phone)

galéria Mobil appok motorosoknak