Mindkétszer az első tí­zben

Rizmayer Gábor a Német Superbike Bajnokság mindkét sachsenringi futamán az első tí­zben végzett.


Végre a Német Superbike Bajnokságban is beköszöntött a jó idő, és ezútal nem nehezí­tette sem hideg, sem köd, sem eső a versenyzők dolgát. A hajdani kelet-német oldal hí­res versenypályája, a Sachsenring adott otthont a negyedik IDM-es versenyhétvégének, vagyis a bajnokság 7. és 8. futamának.

Rizmayer Gábor, a Team Suzuki Magyarország versenyzője részt vett a futamot másfél héttel megelőző hivatalos teszten is, ahol a megfelelő motorbeállí­tásokon túl az ideális keverékű Pirelli gumiabroncsokat is sikerült kiválasztania. Köszönhetően a megfelelő előkészületeknek, az első időmérő edzésen egyből gyors köridőket produkált Gábor, és a negyven lehetséges rajtpozí­cióból a tizenkettediket szerezte meg. Ekkor a leggyorsabb az osztrák Martin Bauer volt, aki eddig száz százalékos teljesí­tményt nyújtott a szezonban. A második időmérőt Gábor sajnos egyből egy bukással kezdte, í­gy nem tudott javí­tani előző napi köridején, ami egyébként annyira jó időnek bizonyult, hogy a második edzést követően is elegendő volt a tizenötödik helyre. A pole pozí­ciót megőrizte Bauer, mellette Werner Deamen, és két suzukis, Andy Meklau és Roman Stamm sorakozhatott fel a rajtrács első sorába.

Rizi az első futamon a rajtot követően nagyon jó tempót tudott motorozni, körről körre javí­tott pozí­cióján és végül feljött egészen a tizedik helyig. Bauer szokásához hí­ven az élre ugrott, ám lassan ’elfogyott’ első gumija, í­gy Jörg Teuchert nem csak befogta, hanem meg is előzte, és ezzel idén először letaszí­totta őt a dobogó felső fokáról. Harmaddikként futott be Meklau, negyedik lett Daemen, ötödik a norvég Kai-Borre Andersen, hatodik pedig a svájci Stamm.


A második futam még szebb eredményt hozott Gábornak. A rajtot követően ismét egymás után utasí­totta maga mögé versenytársait és már a kilencedik helyen ment, amikor a tizenegyedik körben Werner Daemen hatalmas bukása miatt félbeszakí­tották a futamot. Az új rajthoz a leintés sorrendjében sorakozhattak fel a versenyzők, a futam végső sorrendje pedig az összesí­tett időeredmények alapján alakult ki. Gábor a második ’felvonásban’ látványos csatát ví­vott Andersennel és a belga Olivier Depoorterrel, és végül a ragyogó nyolcadik helyet szerezte meg.

Megí­zlelve a győzelmet Teuchert újra elhódí­totta az első helyet, mellette Meklau és Stamm állhatott fel a dobogóra. Daemen nem sérült meg bukásakor, újra el tudott rajtolni a mezőnnyel, és negyedikként ért célba. Ötödik az osztrák Chris Zaiser lett, hatodik Andersen, és Gábor előtt a hetedik helyen Depoorternek lengették a kockás zászlót.

Az összesí­tett ponttáblázaton Rizi neve jelenleg a tizenharmadik helyen szerepel, és olyan szoros az állás, hogy még a hatodik helyen álló Dominic Lammertnek sincs jelentős pontelőnye hozzá képest.

Immáron a Német Superbike Bajnokság állandó résztvevőjének tekinthető Michael Schumacher, aki nagyszerű képességeiről tanúbizonyságot téve egyre közelebb tud kerülni az élbolyhoz. Az időmérő edzéseken a tizenhatodik helyet szerezte meg, az első futamon az első húsz között ment, majd egy ártatlan bukás áldozata lett, a második futamon pedig a huszonkettedik helyen ért célba, nem kis csatában megszerezve ezt a pozí­ciót.