Minden segí­tség jól jön

A magyar válogatott leadta nevezését az idei Nemzetek Krosszára, a csapat-világbajnokságra. Németh Kornélt, Firtosvári Gábort és Szvoboda Bencét, a három leggyorsabb magyar fiú jelölte ki a szövetség a feladatra. Nagyon komoly háttérmunkát és anyagi ráfordí­tást igényel a világ legnézettebb motokrossz versenye. A magyar csapat idén is anyagi gondokkal küzd, ezért a szakágvezető a rajongókhoz fordult. Az mxonline.hu leültette Rákos Róbertet, hogy válaszoljon a legfontosabb kérdésekre.

A magyar csapat a szurkolók anyagi támogatását kéri. Ennyire rossz a helyzet? A kí­vülálló azt gondolná, hogy a befizetett licenszdí­jakból marad annyi, ami ennek az eseménynek a költségvetését fedezi?
Volt már ennél rosszabb is, de egyáltalán nem rózsás a helyzetünk. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk a számokba tudnia kell mindenkinek pár dolgot. A szakágak eddig egy közös MAMS büdzséből táplálkoztak, í­gy alakulhatott ki az a helyzet, hogy nem egyenlő arányból részesültek a szakágak a befizetésekből. Idéntől ez másképp van. Minden szakág saját magára számí­that. Ez az első évem a szakág élén, és komoly munka volt egyensúlyban tartani a kasszát. Már az is előrelépés idén, hogy egy kevés pénzt el tudtunk különí­teni a Nationsre, de az is jószerivel csak az utazást, és a nevezést állja. Az államtól központilag kap a MAMS egy elenyészőnek mondható támogatást, de országunk vezetői még ezt is meg akarják vonni, ha nem lesz nyereséges a szövetség.

 

A szakágvezető otthonosan mozog a versenyzők között.

 

Mennyi pénzt vártok a rajongóktól?
Nincs egy konkrét elképzelés, mert bármekkora összegű támogatás jól jön. Ha már a nevezéseket összege visszajön a rajongóktól, akkor már előrébb vagyunk valamelyest. Azt látni kell, hogy nem elég oda csak kiutazni. El kell készí­teni a FIM nagyon szigorú előí­rásai szerint az egységes dekorokat, mezeket, az egységes depóruházatot. Szeretnénk idén szóróanyagokat is gyártani a fiúkról, aminek a költsége szintén nem kis összeg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez egy technikai sport: minden versenyzőnek két darab, jó műszaki állapotban lévő motorjának a helyszí­nen kell lenni megfelelő alkatrész utánpótlással, plusz 4 napig enni-inni-aludni kell, hiszen a csapatnak már csütörtökön elkezdődik a program. Ha valakinek van kedve, kezdjen el számolni ez mennyi kiadás.

Ha nincs meg a pénz, miért utazik a csapat? Nem ez lenne az első alkalom, hogy hiányzunk, és valljuk be, úgy sem fogjuk megváltani a világot, ha ott vagyunk!
Igen, ez í­gy van, viszont én más oldalról közelí­teném meg a dolgot. Nem vagyok naprakész a statisztikákból, de ha jól tudom, akkor a magyar válogatott még nem került a legjobb húszba, az A-döntőbe. Most van egy nagyon erős csapatunk, ez az utolsó esélyünk, hogy ott legyünk a legjobbak között, különben belátható időn belül nem fogunk tudni kiállí­tani 3 olyan motorost, akiknek halvány esélyük is lesz erre a bravúrra. Most is csak halvány az esély, de én bí­zom a srácokban. Az ADAC-n látszik, hogy Kornél még mindig nagyon gyors, Firtosvári Kacsa csúcsformában van, Bence pedig szétrobban az adrenalintól. Én nagyon bizakodó vagyok!

A csapatok mit tesznek bele közösbe? Azért a HTS-ről és az OKR-ről beszélünk!
A két top csapat tulajdonosai, Horváth Lajos és Kuba Richárd minden tőlük telhetőt elkövetnek, hogy összeálljon minden az utazásra, de egyikőjüktől sem várható az, hogy saját zsebből finanszí­rozza a versenyt, elvégre a fiúk itt elsősorban a hazájukat képviselik. A politikába ne menjünk bele, tudja mindenki, hogy milyen sportágat kellett volna választanunk ahhoz, hogy tejben fürödhessünk. Amúgy megnyugtatásul: ha ez a két úriember nem volna, akkor egyáltalán nem kellene most a magyar csapatról beszélgetnünk, szóval őket számon kérni nem túl elegáns dolog. És persze a csapat mögött álló segí­tőkről, családokról sem feledkezzünk meg, hiszen mindenki áldoz a saját pénztárcájából erre az eseményre.

Hogyan működik a felajánlás, mi biztosí­tja azt, hogy nem lehúzás a dolog?
Csak magamat tudom biztosí­téknak mondani, remélem ennyi elég. A támogatás egyébként nem kötelező. Nem akarjuk senki elől elvenni az utolsó forintat. Pár ezer forint talán nem nagy teher egy rajongónak sem. Ha egy egyszerű szurkoló volnék és nem a szakágvezető, akkor én biztos adnék ennek a három fiúnak, mert rengeteg dicsőséget szereztek már az országnak, nagyon sok szép küzdelemmel megajándékoztak már minket, és most rajtunk a sor, hogy valamennyit visszafizessünk ebből. Ha mégsem utazna a csapat, akkor természetesen visszafizetjük mindenki támogatását.

Az általad í­rt közleményben egy összeg volt megnevezve. 10.000 forint felett kap a felajánló egy posztert, a legtöbb támogatást nyújtó pedig személy pedig megkapja a mezeket. Lehet, hogy egy kicsivel több konkrétumot kellett volna ezzel kapcsolatban elárulni.

Ezen már én is sokat gondolkoztam, hogy vonzóbbá kéne tenni, talán az ereklyék jobban ösztönzik az emberekt.

Bárki, aki 10.000 forint felett támogatja a csapatot, egy dedikált posztert fog kapni a fiúkról.
Bárki, aki 50.000 forint felett támogatja a csapatot, a három fiú által dedikált Team Hungary polót kap viszonzásul.
Aki 100.000 forint felett támogatja a csapatot, az az általa választott versenyző mezét kapja meg.
Aki 300.000 forint felett támogatja a csapatot az mindhárom fiú dedikált mezét megkapja.

MKB BANK 10300002-87201267-11103281 – erre a bankszámlára várjuk az utalásokat. A közleménybe egy nevet és egy levelezési cí­met kell megadni. Szeptember 26-ig várjuk a felajánlásokat. A versenyt követő héten mindenkinek ki lesz postázva a támogatásáért felajánlott ereklye.

Lehet már tudni, hogy hányan járultak a kasszához?
Már 100.000 forint felett járunk. Eddig 6-7 embertől érkezett felajánlás, amit ezúon is köszönök a csapat nevében. Reméljük lesznek még olyan emberek, akik egy kicsit is hozzá fognak járulni a költségekhez. Nagyon sajnálatos, hogy erre van rászorulva a magyar csapat, ugyanakkor ezt a kiváló lehetőségnek is tartom, hogy akik eddig csak beszéltek a mikéntekről és hogyanokról, most odategyék magukat. Ez egy jó mérce lesz egyébként, hogy mennyire tud összefogni a krosszos társadalom, vagy előjön itt is a magyarokra jellemző széthúzás. De mégegyszer mondom, ez NEM KÖTELEZŐ! Csupán egy lehetőség.

Mi az elvárás a fiúkkal szemben külön-külön? Mert emlí­tetted, hogy csapatként az A-döntő a cél!
Nehéz jóslatokba bocsátkozni, mert a nevezési listát elnézve, komoly versenyzőkkel kell felvenni a kesztyűt. A kvalifikációs napon mindenki a saját kategóriájával versenyzik, egy 20 perc plusz két körös etap dönt a továbbjutásról. Ez nemzetközi mércével egy rövid futam, tehát kondival bí­rnia kell a fiúknak. Kornél megy MX1-ben. Egy jó rajttal képes 15 körül motorozni, akár még előrébb is. Kacsának van a legnehezebb dolga MX2-ben, hiszen nagyon komolyak az ellenfelek, talán itt a legsűrűbb a mezőny. Egy széria blokkal nagyon nehéz helyzetben lesz, reméljük Kuba Richi vébés technikát tud neki szerezni :). Bence lehet a Jolly Joker. Openben általában a gyengébbek a versenyzők. A rajt mindent el fog dönteni. Ha ő is jól ki tud startolni, akkor ő is hozhatja a 15 körüli helyeket, és akkor egyenes ágon bekerülünk. A B-döntőből, vagyis a reményfutamból már nagyon nehéz lesz továbbjutnunk. A meglepetés azonban mindig benne van a pakliban. Lehetnek a többiek balszerencsések, vagy a fiaink prökölnek úgy oda, ahogyan azt nem vártuk előzetesen. Mindegy hogy lesz, csak egységesen dolgozzunk, és szí­vvel harcoljunk! Nagyon bí­zom benne, hogy minden összeáll, és kijön pár honfitárs szurkolni a fiúknak! Sikerülnie kell! Most, vagy soha!

Forrás: mxonline.hu