Mikor kell szervizbe menni?!

Új szervizintervallumok a BMW-nél A megváltozott használati szokásokhoz igazodik a BMW új szervizkoncepciója.

BMW K1200R

A BMW Motorrad már 1989-ben bevezette motorkerékpárjain a még ma is hosszúnak számí­tó 10.000 km-es szervizintervallumot. Ez egyértelműen jelzi, hogy a BMW az igénybevételt jól bí­ró, kiforrott műszaki megoldásokkal, kiváló minőségben gyártja motorkerékpárjait, és ezért az üzemeltetésük is kevesebb költséggel párosul.

Az utóbbi években jelentősen mérséklődött a motorok éves futásteljesí­tménye. A műszaki fejlődéssel párhuzamosan csökkent az előí­rt rendszerességgel elvégzendő karbantartási munkák terjedelme is. A márkakereskedők és a vásárlók elmondásaiból kitűnik, hogy a felhasználók gyakran megfeledkeznek a 10.000 kilométerenként esedékes műszaki átvizsgáláson és a 20.000 kilométerenként esedékes karbantartáson felül előí­rt, éves szervizről. Negatí­van hathat a jármű műszaki állapotára, ha adott esetben csak háromévente jut el a szervizbe a motorkerékpár, hiszen ez éppen elég hosszú idő ahhoz, hogy elöregedjenek a benne lévő folyadékok és kenőanyagok.
A felhasználók megváltozott szokásaira való tekintettel olyan rugalmas szervizkoncepciót dolgozott ki a BMW, amely a járművek állásidőit is figyelembe veszi. Ez azt jelenti, hogy mostantól jobban befolyásolja majd a szervizintervallumot az eltelt idő, mint maga a futásteljesí­tmény.
E dinamikus karbantartási koncepció egyik lényeges eleme az a szervizintervallum-kijelző, amellyel 2008-tól szinte valamennyi modelljét felszereli a BMW Motorrad (kivéve az F 650 GS-t, a K 1200 LT-t, valamint a G- és a HP-sorozat tagjait). A jövőben futásteljesí­tménytől függetlenül évente egy alkalommal lesz esedékes a műszaki átvizsgálás. Azoknál, akik sokat használják motorjukat, emellett érvényben marad a kilométerfüggő szabályozás is. Nekik akkor kell megjelenniük további egy átvizsgáláson, ha több mint 10.000 kilométert tettek meg egy év alatt. Hogy pontosan mikor kell felkeresniük a szervizt, arról motorkerékpárjuk műszerfali multifunkciós kijelzője tájékoztatja majd őket.