Mikhail Smoljanov pixelművész

ílomszerű formák, mintha csak a Batman világa keveredne a pine up stí­lussal, Art Deco és Steam Punk, valóság és fantázia jelenik meg az orosz virtuál dizájner, Mikhail Szmoljanov munkáiban.

Hol születtél, hol élsz, dolgozol mostanság?

 

38 éves vagyok, Moszkvában születtem, itt is élek és dolgozom a mai napig.

 

Motorok Mikhail Smoljanov

 

Hogyan kerültél először kapcsolatba a motorokkal?

 

Középiskolás koromban bátyámmal találtunk egy  ZID K-125 M tí­pusú motort apánk garázsában. Egyáltalán nem működött, legalább a fele hiányzott. Testvéremmel elhatároztuk, hogy restauráljuk. Sajnos nem volt rá elég időnk, apánk időközben elajándékozta egyik barátjának.

 

Mi volt az első motorod?

 

Soha nem volt saját motorom, de van egy csodaszép szovjet robogóm, egy Viatka VP 150-esem. Ez a Vespa szovjet megfelelője. Már szereztem hozzá egy új blokkot, jelenleg a vázcserén dolgozom.

 

Motorok Mikhail Smoljanov

 

Milyen tí­pusú motorokat kedvelsz? A munkáidból látom, hogy foglalkoztatnak a történelmi szovjet márkák, mint az Ural, a Dneper és az IZS.

 

Azt határozottan tudom, hogy milyeneket nem. Nem szeretem a sportmotorokat. De nagyon érdekelnek az európai és amerikai motorok, különösen az oldschool tí­pusok. Ami az orosz motorokat illeti, sajnos csak pár márkáról, azokon belül igen kevés változatról beszélhetünk, és nem könnyű újat alkotni belőlük, még kevésbé az egy jól motorozható gépet tervezni.

 

Mi a végzettséged?

 

Vegyészmérnökként végeztem. A kilencvenes évek végén nagyon nehéz volt a szakmában elhelyezkedni, de abban az időben már felfedeztem magamnak a 3D modellezés világát. És most is ebből tartom el a családomat.

 

Motorok Mikhail Smoljanov

 

Minek tartod magad? Épí­tésznek, mérnöknek, motorépí­tőnek?

 

Azt hiszem, egy kicsit mindnek. 1999-ben elkezdtem kiállí­tási standokat tervezni és épí­teni. Az első motortervemet 2006 végén készí­tettem. Mostanra van egy saját műhelyem, ott készül az emlí­tett Viatka is, és custom autókat épí­tek Volkswagen Bogár blokkokkal és V8-asokkal.

 

###

 

Hogyan definiálnád a stí­lusodat?

 

Jó ideje különböző felfogásban dolgozom. A stí­lusomat leginkább „alternatí­v múlt”ként határoznám meg. Szeretem a Steam Punkot, a Diesel Punkot, a Streamline-t, az Art Deco-t, és bizonyos mértékben a High Techet, bár ez utóbbiban csak néhány tervez készí­tettem eddig.

 

Motorok Mikhail Smoljanov

 

A teveid tervek maradnak, vagy megépí­ti őket valaki? A Fekete Irbitről azt olvastam, hogy az „rendelésre készült”. Ez azt jelenti, hogy valaki már kerékre állí­totta?

 

Elég sok tervet klienseim kérésére  készí­tettem el, de ezek eddig különböző okok miatt nem valósultak meg. Hogy ezen változtassak, megnyitottam saját műhelyemet, és a közeljövőben nekilátok magvalósí­tani saját projektjeimet.

Emellett pár terven megrendelésre is dolgozom, egy további pedig befektetőre vár.

 

Igazából mi számodra a motortervezés? Hobbi, munka?

 

Ez a hobbim, és remélem, a fő munkámmá válik. Ez irányban fejlesztem magam és a vállalkozást, és amint a megrendelések száme ezt lhetővé teszi, már csak autó és motortervezéssel fogok foglalkozni.

 

Motorok Mikhail Smoljanov

 

Melyik a kedvenc munkád?

 

A közeljövőben több autó és motor tervén is dolgozom, de van három Harley alapokon nyugvó elképzelésem folyamatban. Hamarosan végzek velük, és publikálom őket. Talán ezek a kedvenceim.