Mi a helyzet quad fronton?

A quadok terjedésével a hazai szabályozás kissé lemaradva tartott lépést – eddig. Hogy olvasóink is tisztán lássanak, Mészöly Tamást kérdeztük.

Csak nemrég kaptak fejükhöz a jogalkotók, hogy a négykerekű motorkerékpárok számára is bevezessenek egy külön járműkategóriát és egyútal szabályozzák használhatóságuk kereteit.

2010. január 1-ével életbe lépett KRESZ módosí­tás új kategóriába sorolja a quadokat. Mi ez pontosan?

Bekerül a KRESZ-be a quad, ami műszaki paraméterei alapján lehet könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár (L6e) vagy négykerekű motorkerékpár (L7e), ha nyitott utasterű és kormányműve nem áttétes, illetve a motorkerékpároknál szokásos kezelőszervek vannak rajta.

Milyen feltételekkel vehetnek részt a közúi forgalomban a quadok, és mely tí­pusok kaphatnak rendszámot?

Azok a quadok kaphatnak rendszámot, amelyek rendelkeznek EU-tí­pusbizonyí­tvánnyal, azaz van COC tí­pusbizonylatuk, amely meghatározza annak műszaki paramétereit. Azaz mielőtt közúi használatra vásárolunk quadot, mindenképpen érdeklődjük meg, hogy az általunk kiválasztott tí­pus rendelkezik-e ilyen papí­rral. Sajnos,

Volt egy időszak, amikor a quadokkal rendszámuk ellenére szilárd burkolatú úon nem lehetett közlekedni. Kezdeményezésünkre, és a TüV Nord-dal közösen lefolytatott vizsgálat alapján ez változott. A differenciálművel nem rendelkező rendszámos quadokkal részt lehet venni a forgalomban 40 km/h-s sebességkorlátozással.

Milyen jogosí­tvánnyal vezethetőek a quadok?

Kevesen tudják, hogy a quadok köbcentitől függetlenül vezethetőek A1, A, illetve B kategóriás jogosí­tvánnyal is, ezt a 14/2009. III. 31. számú KöHEM rendelet szabályozza.

Lehet-e egy quaddal utast szállí­tani?

Amennyiben a tí­pusbizonyí­tvány szerint utasszállí­tásra megfelel a jármű, illetve ennek alapján az utasszállí­tás a forgalmi engedélyben is szerepel, akkor lehet.

Hol lehet azokat a quadokat használni, amelyeken nincs rendszám?

Közúon ezek nem használhatóak, függetlenül attól hogy az földú vagy aszfaltú. így marad a magánú, de ne feledjük, hogy a magánterületen való használathoz szükséges a tulajdonos engedélye is!

Hol húzódik a quadok közti használhatóságának határa? Mi az a táv, ami valóban megtehető extrém igénybevétel nélkül vele közúon?

Ez tényleg csak elszántság kérdése. Léteznek olyan nagy testű, közúi gumikkal felszerelt túraquadok, automata váltósok, amelyek műszakilag is alkalmasak hosszabb távok megtételére is. Két lengyel fiatalember jelenleg is járja világ körüli úját két Polaris quadon.

Mire hí­vná fel azok figyelmét, akik a közeljövőben quad vásárlást terveznek?

A nyugat-európai quadeladások alapján az a tapasztalat, hogy ott a rendszámos tí­pusok kerülnek előtérbe. Ennek több oka is van, ilyen például a vagyonbiztonság, ugyanis ezek a quadok meglehetősen nagy értéket képviselnek, í­gy a nyilvántartásba vételük egyben megkönnyí­ti a tulajdonos azonosí­tását, és az sem mellékes, hogy használt piaci értékük is nagyobb.