Mennyei stuntok

Elhunyt Bud Ekins és Evel Knievel Két nagy amerikai motoros kaszkadőr hunyt el röviddel egymás után.

Bud Ekins

Ekins hí­res ugrása a Nagy Szökés cí­mű filmben


2007. Október 6-án, 77 évesen távozott Bud Ekins.
Ekins az 50-es években az első amerikai motokrossz profi volt, aki átjött Európába, és Matchless-szel versenyzett a vb-n. Az ott megkeresett pénzből nyitott egy Triumph üzletet szülővárosában, Hollywoodban, és a nagy filmsztárok voltak a vásárlói. Köztük Steve McQueen is, aki tőle vette első Triumph-ját, majd amikor 1962-ben a “Nagy Szökés” cí­mű filmben szükség volt egy kaszkadőrre, aki képes motorral átugrani egy három méter magas drótkerí­tést, Ekinst javasolta. Ekins ezzel az ugrással hirtelen az első számú kaszkadőr lett Hollywoodban, és magáért az ugrásért ezer dollárt fizettek neki, többet, mint amit eddig akárkinek fizettek volna egy stuntért. Ezután komoly barátság alakult ki köztük, és ők alakí­tották 1964-ben John Steen, Cliff Coleman valamint Ekins öccsével, Dave-vel együtt az amerikai hatnapos enduro csapatot a Kelet-Németországban megtartott versenyen.

Bud Ekins

Ekins (52) krosszmotorozni taní­tja McQueent (152)

Ekins sokáig az amerikai csapat kapitánya maradt, egy ezüst és négy aranyérmet nyert. Emellett sivatagi autó- és kamionversenyeken is sikeres volt, egészen a 70-es évek végéig. A hí­res Baja 1000 sivatagi verseny eredete is az ő nevéhez fűződik. Amikor a Honda valami ütős reklámot keresett első Scramblerének, a CL 72-nek bevezetésére, Ekins azt találta ki, hogy végigszáguld vele Tijunából La Paz-ig, és ehhez összegyűjtött néhány hasonszőrűt, aki veletartott. A Bullitt, a Speedway, a Blues Brothers, valamint a James Bond – Diamonds are forever hí­res stuntjaiért is volt felelős. Élete végéig motorozott, még a múlt nyáron is elindult a hí­res Irish National Rally veteránversenyen, ahol öt nap zuhogó eső sem vette el a kedvét, és végtelen motoros történetekkel szórakoztatta a többi résztvevőt. Valójában rég megszedte magát, mégis halála napjáig vezetett egy Triumph üzletet Hollywoodban, és főleg az angol márka régi gépeinek tulajdonosai fordultak hozzá mindig bizalommal.

Evel Knievel minden bizonnyal minden idők legismertebb motoros kaszkadőre volt, hí­res fehér bőrruhája a rajta V-alakban elrendezett amerikai csillagokkal, valamint Harley-Davidson XR 750-es motorja védjegyévé vált, játékfiguraként világszerte sok millió gyerek szobájában jelent meg. Knievel az 50-es években sikeres volt sí­ugró és jéghokisként, majd dolgozott Jim Pomeroy motorkereskedelmében. Pomeroy motokrossz profi volt, ő volt az első amerikai, aki vb futamot tudott nyerni, és megtaní­totta Knievelt, hogy kell egykerekezni, ugratni és a motor nyergében állni. Erre föl Knievel 1965-ben összeállí­tott egy motoros kaszkadőr csapatot, amivel a Joie Chitwood Thrill Show autós kaszkadőr műsor motoros változatát akarta megvalósí­tani. De már egy évvel később szólóban folytatta. Akkor lett világhí­res, amikor 1967. december 31-én megpróbált Las Vegasban a hí­res Ceasar’s Palace előtti szökőkú fölött átugrani, de mivel a motor lefulladt az elugró rámpán, túl rövidre sikerült az ugrás és egyhónapos kóma, valamint 12 csontjának törése lett az eredmény. Az ABC sport TV először nem akarta közvetí­teni az ugrást, í­gy Knievel abban állapodott meg velük, hogy saját pénzén leforgatja az ugrást, ha megfelel, műsorba veszik. A bukás meg annyira érdekelte az állomást, hogy Knievel sokkal többért tudta eladni, mint amiért eredetileg szerződni akart. Az ABC-nek meg akkora sikert hozott, hogy végig követték a fenegyerek gyógyulását a kórházban, és innentől ismerte az egész ország, majd a világ. Ezután sok sikeres és sikertelen kí­sérlet következett, ami közben Knievel több, mint 40 csonttörést szenvedett.

Evel Knievel

Kilövés előtt a rakétahajtású motorral

Knievel érezte, mi kell a közönségnek, és újra és újra megkí­sérelte a lehetetlent. 1974. szeptember 8-án egy rakétahajtású motorral megpróbált átugrani a Snake River Canyonon, de a fékernyő túl hamar nyitott és Knievel beesett a kanyonba. 1981-ig folytatta pályafutását, majd fia, Robbie vette át, és sikeresen elvégezte apja sikertelen ugrásait, 1989-ben a szökőkú fölöttit, 2003-ban a Grand Canyonon át.

Evel Knievel

Evel Knievel visszavonulása után is a közérdek tárgya maradt. Egyszer azért, mert adócsalásért lecsukták, egyszer valami kemény nyilvános beszólásért. Alakí­totta önmagát több mozifilmben, TV-műsorban, és még rock operát is í­rtak róla. Utoljára azzal került ismét a közfénybe, amikor beperelte a hí­res rappert, Kayne Westet, mert engedélye nélkül használta videoklippjében Knievel jellegzetes fellépő ruháját. Két nappal halála előtt megegyezett a rapperrel és barátságban váltak el. 2007. november 30-án hunyt el 69 évesen tüdőfibrózisban.