Menetpróba: Yamaha XSR125

Tombol a retróláz, lassan nincs olyan valamire való európai vagy japán gyártó, amely kihagyná a heritage ziccert. A Triumph a Bonneville családjával, a Kawasaki a Z900RS-sel, a BMW a nineT sorozattal, a Ducati a Scrambler szériával szól a nosztalgiára éhes motorosokhoz, hogy a Moto Guzzi teljes palettáját ne is említsem. Szóval rengeteg a lehetőség – nagymotorból. De mi van a 125-ösökkel?

A Yamaha még 2014-ben jelentkezett első Sport Heritage gépével, az XV950-nel, amit 2016-ban az XSR700 és XSR900 követett. Ezek lényegében az MT-07, illetve az MT-09 divatos, retró ruhába bújtatott változatai. Kézenfekvő volt, hogy hasonló átalakuláson essen át a többi MT is, így május végén leleplezték a Faster Sons vonal legkisebb tagját, a belépőkategóriás XSR125-öt, és nem csodálkoznék, ha hamarosan egy XSR300 is megjelenne a kínálatban.

Az XSR125 feltűnően hasonlít felmenőire, masszív, felnőttes, rengeteg szép részlettel. Hatásos a kerek ledes első fényszóróba rejtett XSR logó, prémiummegoldás az alu lámpakonzol és első sárvédőtartó. Kúl a kurta hátsó sárvédő, amitől kifejezetten szellős a rövidre szabott hátsó rész, rajta a szintén ledes, cseppnyi kerek hátsó lámpa és a szép öltésekkel szegett, bordázott ülés. Jófejség a légbeömlőket imitáló műanyag a Deltabox váz két oldalán, ami az elektronikát takarja. És persze nem mehetünk el szó nélkül a látványos fényezés mellett sem, a Yamaha három ütős színben – Impact Yellow, Tech Black és Redline – kínálja a kis XSR-t.

Nagyon jól összerakott motorról beszélünk, annak ellenére, hogy kicsit több rajta a műanyag – például az alsó blokkspoiler, a fekete tankbetét vagy a kipufogó borítása –, mint amit a stílus kíván. A retró megjelenés persze csak a jelmez, alatta teljesen modern motorkerékpárt találunk. Az XSR125 egy alomból származik az MT-125-tel, illetve az YZF-R125-tel, legalábbis a műszaki tartalmat tekintve.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/10 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Mező János