Menetpróba: Yamaha MT-09

A harmadik generációnál keveredik Japán sötét oldala és a görög mitológia alvilága. Futurisztikus küklopszként, átalakított CP3-erőforrással és korszerű elektronikával az új Yamaha MT-09 epikus fegyverként, fantasztikus képességekkel jelent meg.

Van egy szó, amelyet újra és újra hallani a harmadik generációs MT-09 prezentációján a nézelődőktől: küklopsz. Nem csoda, hiszen az új MT-09, amely megjelenésében nagyon hasonlít az MT-07-hez, két szem helyett immár csak eggyel tekint a világba. Elég egyértelműnek tűnik, hogy általában hogyan értik ezt az elnevezést. Az azonban már kevésbé világos, hogy mennyire jól illik – pozitív értelemben – az új MT-09-re.

Ugyanis nem, a küklopszok nem egyszerűen egyszemű óriás szörnyek. A titánok istenekkel egyenlő testvéreiként képesek fantasztikus fegyvereket kovácsolni, és különböző, jó és rossz történetek keringenek róluk. Hatalmas dolgokat alkottak. Zeusz villámja, Poszeidón háromágú szigonya (bocs, Trident) egyaránt a küklopszok alkotása. Egyik művüket 2021-ben még tovább tökéletesítették. Az új CP3-as motor személyében mostantól magának a küklopsznak is van saját fegyvere. A kuplung első bekattanásával elönt az erő érzése. Az immár hosszabb löketű háromhengeres már alapjáratról jól tol, érezhető a lökettérfogat megnövekedése (42 cm3).

Különösen a 4000 és 5000/min közötti nyomatékesést sikerült jól kisimítani, még ha nem is tűnt el teljesen. A háromhengeres az ötöstől ébred fel igazán, úgy pörög fel, mintha sosem lenne megállás. A leszabályzásig vehemensen tol, ott pedig a láb kis erővel, a váltóasszisztens hozzájárulásával benyomja a következő fokozatot. A széria, blipperes gyorsváltó pontosan kapcsolja a fokozatokat, a lefelé váltáshoz csökkenő fordulatszámnál azonban valamivel nagyobb erő szükséges.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/06 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.