Menetpróba: Yamaha MT-07

A Yamaha „Hyper Nakeds”-nek hívja az MT sorozat tagjait. A 2021-es modellévre felfrissítette messze legnépszerűbb képviselőjüket, az MT-07-et. Kibővítette a felszereltségét, és azzal, hogy tökéletesítette a motort, a fékrendszert, valamint az ergonómiát, tovább javította a vezethetőségét. Egy szó, mint száz, még nagyobb élményt jelent a „hetes” használata, mint eddig.

Emberemlékezet óta misztikus szám a 7-es. Tele van csillagászati, vallási és mitológiai töltettel. Gondoljunk csak a hét napjaira, a hetedik mennyországra, a hét szamurájra vagy a hét világtengerre. A hetes szám elegáns, titokzatos és izgalmas. Kiváltképp 2014 óta, amikor is a Yamaha újabb jelentéstartalommal gazdagította azáltal, hogy piacra dobta az MT-07-et. Magabiztos fellépésű, hagyományokkal szakító kétkerekűje éppen a 650-esek és a 750-esek közé fúrta be magát 690 cm3 hengerűrtartalmával. Ekkora lökettérfogat is elég volt a fergeteges motorozási élményhez. Nem csoda, hogy viharos gyorsasággal hódította meg az emberek szívét, és zsinórban egymás után nyerte az összehasonlító teszteket az új jövevény.

Egyszerre több vásárlói célcsoport igényeit is kielégítette. Játszi könnyű irányíthatóságával a kezdőkét, a Triumph Street Triple-éhez hasonló pimasz személyiségével a haladókét. Kimondottan pörgős, energikus, élénk, sportos kis fickó. Hála rengeteg előnyös tulajdonságának és 185 kilogramm tömegének, rövid idő alatt a legkelendőbb naked bike vált belőle a német piacon. Első frissítésére 2018-ban került sor. A másodikat a 2021-es modellévre hajtotta végre rajta a Yamaha.

Erre részben az Euro5-ös átállás miatt volt szükség. Ha már hozzá kellett nyúlnia, több mindent módosított műszaki és esztétikai szempontból. Szerencsére nem ragadtatták magukat drasztikus változtatásokra, kevesebb nagyobb helyett több kisebb átalakítással beérték a japánok.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/04 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.