Menetpróba: Triumph Tiger 900

Ráncfelvarrás? Dehogy! Gyökeresen megújult a Triumph Tiger 900. Arra készült, hogy új színt vigyen a középkategóriájú túraendurók világába, sőt, sok szempontból el is halványítsa őket. Vajon sikerülni fog neki? Az alábbiakban a vele szerzett első tapasztalatainkat olvashatják.

Garantáltan kimerülnének e cikk keretei, ha mindent fel akarnánk sorolni, amivel csak szolgálni tud az új Triumph Tiger. Azért mégis ragadjunk ki néhány dolgot a teljesség igénye nélkül: háromféle modellváltozat, ötféle kivitel, elektromosan állítható, új futómű, új motor, 7 colos TFT-műszerfal, intelligens connectivity rendszer, kanyar-ABS, kipörgésgátló, akár hat menetprogram, megvilágított kapcsolók, ülés- és markolatfűtés, és a többi, és a többi. Csak magáról a TFT-kijelzőről valóságos regényt lehetne írni.

Egyszerre több kezelőfelülettel és elképesztően sok információval szolgál a hétcolos színes kijelző

Lehet vele navigálni, telefonálni, zenét hallgatni, GoPrót vezérelni és természetesen megjeleníteni a motoros érdeklődésére számot tartó legfontosabb adatokat, úgymint az aktuális futómű-beállítás, a tankban lévő üzemanyag menynyisége, a motor- és a környezeti hőmérséklet, hogy a többiről ne is beszéljünk. Különböző színekben, kontrasztokkal és grafikával tudja tálalni a kívánt információkat. Mindazok olvasóink számára, akiknek sikerült felkeltenünk az érdeklődését a fent leírtakkal, az lesz a legegyszerűbb megoldás, ha felkeresik a hozzájuk legközelebb eső Triumph-márkakereskedőt, és ott nála, személyesen hallgatják meg ezt a sok mindent. Hogy miért? Mert megéri. Ráadásul annak az alapvető rendeltetésének is tökéletesen megfelel az új Tiger, amire készült, nevezetesen, hogy motorozzanak vele. Marokkó februárban. Hideg éjszakák, nyugalmas nappalok.

Jó lassulást garantálnak a 32 cm-es tárcsákkal párosított, radiális felfogatású

Aszfaltozott szerpentinekből és kavicsos földutakból kiépített úthálózat, kövek, por és homok minden mennyiségben. Ideális helyszín tapasztalatokat szerezni a Tiger legújabb kiadásával, amely, ha hinni lehet fejlesztői állításának, szinte az utolsó csavarig különbözik elődjétől. Rögtön látni rajta, hogy nem holmi apró kozmetikázás és hengerűrtartalombővítés eredményeként született. Főleg, amikor először beindítja az ember a motorját. Némi agresszivitás vegyül a dübörgésébe, mely mindazonáltal kellemes muzsika a fülnek. Közepes fordulattól kezdődően öblös kéthengeresszínezettel egészül ki a jellegzetes háromhengeres-fújás. Más a forgattyúcsap- elékelés, mint eddig, és 1-3-2 a gyújtássorrend. A hasznos tartomány egészében nagyobb a Crossplane hajtómű nyomatéka és teljesítménye, érzékletesebb a gázadási reakciója.

Ülésfűtés gyárilag: rendkívül gazdag felszereltséggel büszkélkedhetnek a GT és a Rally Pro változatai

Már az első méterektől régi jó barát benyomását kelti az általunk kipróbált Tiger 900 Rally. Intuitívan használhatók a kezelőszervei, hosszabb utakon is kényelmes az ülése, nem kell nagyon behajlítani rajta a térdeket. Igen praktikus, hogy egy egyszerű mozdulattal, több fokozatban állítható a plexi magassága – akár menet közben is. A Rally Pro amúgy a 900-as modellsorozat csúcsát testesíti meg, mindennel ellátták, amivel csak lehetett. Maga a Triumph ötféle Tiger kivitelt tart számon. Ezek az alapmodell, a két országúti GT és az ugyancsak két, terepre szabott Rally. Ez utóbbiak főleg hosszabb rugóútjaikban és nagyobb átmérőjű, 21 colos első kerekükben különböznek a többitől. Országúton is kiválóan megállják a helyüket. Semmivel sem nehezebb irányítani, ugyanakkor sokkal jobban be lehet dönteni őket, mint a GT-ket. Kiváló csillapítású, érzékletes futóművük elnyel szinte minden egyenetlenséget.

Szintén csak a Pro változatokhoz jár a kifogástalanul működő, komfortos váltóautomata

A teljes hasznos fordulatszám-tartományban jó erőben van a motor. Kis fordulatról is meggyőző lendülettel lódítja meg a Tigert, és rendre olthatatlan vágyat érez, hogy felpörögjön a 10 000 percenkénti fordulatnál bekövetkező leszabályozásig. Ugyanúgy lehet komótosan csordogálni, mint sportosan portyázni vele, annak ellenére is, hogy 6000-es fordulattól finom vibrációt gerjeszt. Hogy ez zavaró-e, azt ki-ki döntse el maga. Egy biztos, egyáltalán nem jelent gondot a 95 lóerőnek a közel 225 kg (feltankolt) tömeg mozgatása. Túra menetprogramban 4000 táján húzódik a kapcsolási határ, hála a gyári váltóautomatának, szépen, olajozottan megy végbe az egyes fokozatok behívása.

A Triumph fejlesztői szerint a hasznos fordulatszám-tartomány egészében nagyobb nyomatéknak örvend a motor, amiben saját tapasztalataink fényében egyáltalán nincs okunk kételkedni. Kétféle terep menetprogramot kínál a felhasználóknak az új Tiger Rally Pro. Az ún. „offroad”-ban, amivel egyébként a GT Pro változat is rendelkezik, hatályon kívül helyezi a vezérlés a kipörgésgátlót és a hátsó kerék ABS-ét. „Offroad pro”-ban az első kerék működését sem felügyeli blokkolásgátló. Attól függően, melyik menetprogram aktív éppen, különböző jellegmezőket hasznosít az elektronika. Pontos kormányreakció és köves ösvényeken is nagyfokú stabilitás jellemzi a Tigert. Jól lehet állva motorozni vele, ideális magasságban vannak a lábtartói és a kormánya.

A mostani kiadás szabad magassága nagyobb, mint az előzőé, ezt az olajteknő méretének csökkentésével és a motor vázon belüli pozíciójának előnyösebb kialakításával érték el a konstruktőrök. Mint arról a rögtönzött endurózás alkalmával magunk is meggyőződhettünk, hatékonyabb lett a hűtő működése, nem volt olyan helyzet, amikor bekapcsolt volna a ventilátor. Egy szó, mint száz, igen meggyőzőre sikerült az új Triumph Tiger belépője a közepes méretű Adventure motorkerékpárok világába. Ennek ellenére nehéz lenne már most jóslatokba bocsátkozni. Az biztos, hogy a Rally Pro híján van a 700-as Yamaha Ténéré légies könnyedségének, igaz, a japán endurónak egészen más a célcsoportja.

Terepen biztosan fej fej melletti küzdelmet fog produkálni az Africa Twinnel, a BMW 850 GS-t pedig sok téren le is pipálja majd. A 900 köbcentis motorkerékpárok világának új, üde színfoltjai lesznek az új Tigerek. Kiváló útitárs a vázukba ágyazott háromhengeres motor. Egyszerre karakteres és erős szerkezet, ráadásul nagyon jól harmonizál a vázzal és a futóművel. Nem lesz könnyű választani az egyes modellváltozatok közül, melyek ára az 5 390 000 Ft(alapkivitel) és az 5 590 000 Ft (Rally Pro) közötti tartományt fedi le. Utóbbi összegért cserébe több kényelemre, kalandra és gazdagabb felszereltségre számíthat az ember.