Menetpróba: Triumph Speed Twin

Power naked, modern classics, neo-roadster. Felejtsük most el a salesesek marketingszövegét! Ez a Triumph képes arra, hogy elsőrangú klasszikus motorkerékpárként megörvendeztesse szí­vünket.

Speed Twin. Mondjuk ki szépen még egyszer: Speed Twin. Na, leesett? Oké, még nem. Na persze, a hasonló név ellenére a Speed Twinnek elsőre semmi köze a Speed Triple nevű Triumph-ikonhoz. Sem megjelenésében, sem műszaki szempontból. Hogyan is lehetne? Hiszen a britek a 24 éves gyártási időszak és számtalan fejlődési fok során extrém mértékben radikalizálták és érlelték országúi versenymotorrá a Speedyt. Bár még mindig elég hétköznapi génnel rendelkezik, amit számos összehasonlí­tó teszten is bizonyí­tott, de igazából túl sok – túl sok a jóból.

Most mondjuk ki még egyszer: Speed Twin, és képzeljük magunk elé az ős-Speedyt, amely a T 300 B modellmegjelöléssel lett ismert. Na, ezzel vajon közelebb kerültünk a dologhoz? Műszakilag és a látvány szempontjából? Hiszen mindkét modell esetében egy egyszerű, letisztult motort látunk. Régen és most. Nem többet és nem kevesebbet. Pont. Persze, hogy a 2019-es Speed Twin nem a régi, 1994-es Speed Triple remake-je. Nem akar, nem is kell, és persze nem is szabad annak lennie. De az alapfilozófia stimmel. Egy letisztult, klasszikus vonalvezetésű roadster.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/05 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.