Menetpróba: Triumph Speed Twin

Mivel külsőleg nem volt szüksége változásra az álomszép Speed Twinnek, csupán leheletfinoman módosította a vonásait a Triumph. Jó alaposan meg kell nézni a legújabb kiadást, hogy szembetűnjenek a különbségek. Vagy menni vele egy próbakört. Sportos élmény lesz, mert a futóművét is átgyúrták az angolok.

A 2021-ben hatályba lépett Euro5-nek köszönheti megújulását a sportos Speed Twin. Ahhoz, hogy megfeleljen a szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásoknak, korszerűsíteni kellett a motorját. Ennek keretében egyúttal három lóerővel izmosabb lett, ami első hallásra nem tűnik soknak, és a hatása sem eget rengető, ahhoz viszont pont elég, hogy kereken 100 LE-t adjon le a kéthengeres. Ennél sokkal lényegesebb változásként értékelhető a rain, a road és a sport menetprogram újrahangolása. Korábban sok kritika érte őket, közülük is főként a két utóbbit, mert nyers gázadási reakció és diszharmonikus teljesítménykifejtés jellemezte velük a roadstert.

A legújabb kiadásnál nem kell hasonlótól tartani. Motorja most már szépen, érzékletesen veszi fel a gázt, ami éppúgy megörvendezteti a motorost, mint az újratervezett, dupla dobos nemesacél kipufogórendszer közvetítésében felcsendülő, kellemesen mély hang. Ami szintén a korszerűsítés áldásos hatásaként értékelhető: teljesen megszűntek a kellemetlen terhelésváltási reakciók. Az említett előrelépéseknek köszönhetően nagyon jól érvényesül a 3000 és 7000 között folyamatosan rendelkezésre álló 100 Nm forgatónyomaték. És ez még nem is a maximális érték.

Az a korábbiakhoz hasonlóan 112 Nm. Ennek, és a megnövelt teljesítménynek köszönhetően nyugodtan nevezhető báránybőrbe bújt farkasnak a klasszikus külsejű Triumph. Igen ám, de egy erős motor önmagában nem elég ahhoz, hogy borsot törjön az ember más naked bike tulajdonosok orra alá. Legalább olyan fontos a sportos futómű is. El is várják a vásárlók, főleg egy olyan modelltől, amelynek nevében szerepel a Speed szó.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/09 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.