Menetpróba: KUMPAN 54 i:gnite

A négy i: váltotta 2020-ban a német elektromos robogógyártó, a Kumpan korábbi modelljeit, az i:nspire, i:conic, i:npulse és az i:gnite. Tesztrobogónk ez utóbbi, egyben a legerősebb, legjobban felszerelt szériából származik.

Gyerekcipőben járt még az e-mobilitás, amikor a három Tykesson, Patrik, Daniel és Philip megalakították családi vállalkozásukat. Az ilyen kis cégek esetében egyértelmű, hogy az alapítók álmaikat igyekeznek megvalósítani. „Olyan robogót akartunk létrehozni, amely olyan, mint egy megbízható, jó haver” – és ezt tükrözi is a márkanév, hiszen magyarul a Kumpan éppen ezt jelenti. Az biztos, hogy Tykessonék rajongtak a Vespákért, a Kumpanban ugyanis nem lehet nem észrevenni az olasz robogóklasszikus gömbölyded, barátságos vonalait, melyek ugyanakkor keverednek a német tervezéssel, de jó néhány innovatív megoldás is megjelenik rajta.

A fehér kéderrel szegett, hímzett logóval díszített barna ülés inkább a retró világába repít bennünket, a hátsó burkolatba süllyesztett féklámpa és irányjelzők kifejezetten modernnek hatnak, míg az első fényszóró küklopsz szeme a HiPower ledes fényszóróval már-már bohókás. Vannak kedvenc részleteim, mint az alumínium szatyorakasztó fül jól sikerült formaterve, a nyomásra kinyíló utaslábtartó, vagy a lábtartó alucsíkjai. A felszereltség csúcsa a tablet méretű, hétcolos, színes érintőképernyős műszerfal, mely rengeteg lehetőséget kínál.

A Kumpan tulajdonosának első feladata, hogy saját igényeihez alakítsa, amire igen sok lehetőséget kínál a menürendszer. Erre már csak azért is szükség van, mert átvételkor a sebességet egyszerre három helyen is kijelezte, míg a hatótávot – ami egy elektromosnál nem utolsó információ – éppenséggel nem. A magyar piac mérete egyelőre még nem indokolja a magyar menüpontokat, de hat nyelvből választhatjuk ki a nekünk szimpatikusat.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/05 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

 

Fotó: Mező János