Menetpróba: Husqvarna Svartpilen 701

Fodrásznál hónapok óta nem jártam. És egyáltalán, felülhetek én erre csupasz képpel? A fenébe, hova tettem az álszakállamat?

Kedves Olvasóink. A svéd nyelvben az y-t ű-nek, az í¤-t e-nek, í¥-t ó-nak ejtjük. Az o-t néha u-nak kell ejteni, de hogy mikor, arra nincsen pontos szabály, az u-t viszont leggyakrabban ü-nek ejtjük. Az esetek többségében a g-t g-nek, de l és r után j-nek mondjuk, a z-t pedig sz-nek.
Hála istennek, a svéd a legkönnyebben megtanulható skandináv nyelv. Sokkal könnyebb, mint az izlandi. Vagy a feröeri, ahol már egy szimpla Hogy vagy? is í­gy hangzik: Hvussu gongur?

Ezzel együtt valljuk be, nem a svéd az, amiről azt mondjuk, hogy jééé, milyen ismerősen cseng. Idegen kultúrákat csak úgy szomjazó kis hazánkba a svéd szavak beáramlása még a skandináv krimikkel kezdődött, amelyek mára kész fogalommá váltak. Akkor kezdtük kóstolgatni a svéd szavak í­zét, csengését. Goddag, tisdag, Rökning förbjuden vagy brottsplats, és még folytathatnánk a sort. De számunkra a legfontosabb két svéd szó í­gy hangzik: Vitpilen, Svartpilen.


Azt talán kevesen tudják, hogy a Rökning förbjuden jelentése Dohányozni tilos, azt azonban, hogy a Vitpilen Fehér Nyilat, a Svartpilen ellenben Fekete Nyilat jelent, jóval többen. Nyelvtanárunk jelen esetben a Husqvarna motorkerékpár-diví­ziója, amely még 2014-ben bemutatott két tanulmánymotort és azt állí­totta a világnak, hogy azokat í­gy hí­vják. Véleményünk szerint zseniális ötlet volt, e neveket nem kellett ismételgetni, jóval közelebb állnak a normális emberi elméhez, mint például, hogy FLHTCUI, amely nem más, mint a Harley Electra Glide Ultra Classicja.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/06 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.